Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 – Στροφή στις ταξιδιωτικές εμπειρίες με αξία – Ελλάδα: +19% οι θερινές αφίξεις από το 2019

Ισχυρές επιδόσεις καταγράφει ο ευρωπαϊκός τουρισμός το τρίτο, θερινό, τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).

Τις υψηλότερες επιδόσεις, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, καταγράφουν οι προορισμοί της Νότιας Μεσογείου, με την Ελλάδα να σημειώνει αύξηση αφίξεων αυτό το καλοκαίρι 19% έναντι του θερινού τριμήνου το 2019.

  • Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, καθώς οι ταξιδιώτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ακρίβεια, υπάρχει μια αξιοσημείωτη στροφή προς τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βασίζονται στην αξία.

Αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας της ETC:

  • Ο ευρωπαϊκός τουρισμός παρουσίασε αύξηση 7% στις αφίξεις ξένων τουριστών και 5% στις διανυκτερεύσεις από έτος σε έτος το τρίτο τρίμηνο του 2024, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.
  • Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει υψηλός, επηρεάζοντας το κόστος που σχετίζεται με τον τουρισμό και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών.
  • Δημοφιλείς προορισμοί πιέζονται από την υπερσυγκέντρωση τουριστών το καλοκαίρι, με τι συνακόλουθες περιβαλλοντικές πιέσεις, απαιτώντας αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης.

Η Νότια Μεσόγειος έχει τις υψηλότερες επιδόσεις

  • Οι προορισμοί της Νότιας Μεσογείου παρουσίασαν ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις το καλοκαίρι, έναντι του 2019, με πρώτες σε ποσοστιαία αύξηση τη Σερβία (+34%) και τη Μάλτα (+32%), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία και την Ελλάδα (+19% η καθεμία). Η Τουρκία (+16%) αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό, καθώς οι ταξιδιώτες που προσέχουν τον προϋπολογισμό στρέφονται σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς λόγω των αυξανόμενων τιμών.
  • Η ανάκαμψη είναι πιο αργή στη Βαλτική, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία , όπου οι μειώσεις από τα επίπεδα του 2019 κυμαίνονται από 24% έως 11%. Ωστόσο, τα στοιχεία από έτος σε έτος σε πολλές χώρες εντός αυτών των υποπεριφερειών παρέχουν μια πολλά υποσχόμενη προοπτική, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη προχωρά, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, η Ρουμανία (+12,8%), η Λετονία (+12,7%) και η Εσθονία (+10,7%) παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στις αφίξεις ξένων σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.
  • Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος, επηρεάζοντας τόσο τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και τους ταξιδιώτες. Οι τιμές για τις διεθνείς πτήσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν τον Ιούλιο και σημείωσαν ελαφρά άνοδο τον Αύγουστο, αλλά ο πληθωρισμός για καταλύματα και οργανωμένες διακοπές συνέχισε να ξεπερνά τον συνολικό πληθωρισμό των υπηρεσιών.
  • Καθώς οι ταξιδιώτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις τιμές, υπάρχει μια αξιοσημείωτη στροφή προς τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βασίζονται στην αξία.
  • Οι συνολικές τουριστικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,3% το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και να φτάσουν τα 719,7 δισ. ευρώ, με τη Δυτική Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 74% αυτού του συνόλου.

Τα εμπόδια στην αεροπορική κίνηση

  • Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 3,4% τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά τις διαταραχές όπως θέματα κυβερνοασφάλειας και απεργίες. Οι συχνές διακοπές της εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις οποίες εμπλέκονται διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανό να έχουν περιορίσει την ανάκαμψη σε ολόκληρη την περιοχή. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία ανέφεραν ότι σχεδόν το 40% των επιβατών στην Ευρώπη αντιμετώπισαν αυτό το καλοκαίρι καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

Η απόδοση των καταλυμάτων παραμένει ισχυρή

  • Η απόδοση των καταλυμάτων παραμένει ισχυρή, με τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία να αυξάνονται κατά 5,9% από έτος σε έτος. Οι νότιοι και μεσογειακοί προορισμοί σημειώνουν την υψηλότερη αύξηση των ημερήσιων ρυθμών, λόγω της ισχυρής ζήτησης παρά τις αυξανόμενες τιμές. Αυτό το μοτίβο υποδηλώνει ότι, ενώ οι ταξιδιώτες υπολογίζουν περισσότερο τα έξοδα διακοπών, εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για εμπειρίες υψηλότερης ποιότητας κατά τις περιόδους αιχμής ταξιδιών.
  • Ομοίως, οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αυξήθηκαν κατά 11% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με το 2023, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτή η αύξηση αντιπροσωπεύει περίπου 479.000 μονάδες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης από τον Αύγουστο του 2023.

Εξισορρόπηση της κατανομής των αφίξεων σε όλη την Ευρώπη

Η έκθεση εξετάζει επίσης την αυξανόμενη ανησυχία του υπερτουρισμού, υπογραμμίζοντας την άνιση κατανομή των τουριστικών ροών σε όλη την Ευρώπη. Ενώ η αύξηση του τουρισμού έχει επηρεάσει θετικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες, δημοφιλείς προορισμοί αντιμετωπίζουν και πάλι το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης τουριστών και περιβαλλοντική πίεση, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής το 2024.

Ως απάντηση σε αυτές τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, ορισμένες χώρες και πόλεις εφαρμόζουν μέτρα κατά του υπερτουρισμού. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της ροής τουριστών σε περιοχές, στην καθοδήγηση των τουριστών σε άλλους προορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα και στη μεγιστοποίηση της αξίας που λαμβάνουν από τον τουρισμό.

Ειδικότερα, καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση λιγότερο γνωστών προορισμών, με στόχο την ανακατανομή των τουριστικών ροών και την άμβλυνση της πίεσης στα hotspots. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις σε αναδυόμενους προορισμούς αυξάνονται, αν και από μικρότερη βάση. Για παράδειγμα, η Αλβανία έχει αναφέρει μια αξιοσημείωτη άνοδο στον αριθμό των επισκεπτών, ενώ πόλεις όπως το Ελ Ιέρο και η Σεβίλλη στην Ισπανία γνωρίζουν ανάπτυξη που ξεπερνά τους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ίμπιζα και η Τενερίφη.

  • Η έκθεση “European Tourism Trends & Prospects” Q3 2024, που κυκλοφόρησε στις 7 Νοεμβρίου, προσφέρει πληροφορίες για τις δυναμικές επιδόσεις του ευρωπαϊκού τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο και παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τελευταίων τουριστικών και μακροοικονομικών εξελίξεων της περιοχής.

tornosnews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Τουρισμός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις