Ελαιόλαδο: Εμφάνιση αυξημένων τιμών με την έναρξη της νέας περιόδου
Ελαιόλαδο: Εμφάνιση αυξημένων τιμών με την έναρξη της νέας περιόδου

Ελαιόλαδο: Εμφάνιση αυξημένων τιμών με την έναρξη της νέας περιόδου

Αρκετά πρόωρα, όπως κάθε χρόνο, έκαναν ήδη την εμφάνιση τους στην Ισπανία και Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα τα λάδια ειδικών περιπτώσεων όπως τα αγουρέλαια και τα βιολογικά και τα λάδια των ποικιλιών Μαυρελιάς και Αθηνολιάς που θεωρούνται πρώιμες.

Έτσι, μαζί με τις τιμές των τελευταίων αποθεμάτων της τρέχουσας χρονιάς εμφανιστήκαν στην αγορά και οι τιμές των ειδικών λαδιών σε αρκετά υψηλά επίπεδα προκαλώντας αισιοδοξία στους παραγωγούς και αρκετούς προβληματισμούς στους αγοραστές!

Οι επιτευχθείσες τιμές ήταν αρκετά υψηλές με χαρακτηριστική την περίπτωση της τιμής 10,20€/κ που έτυχε με την πώληση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στη Νεάπολη Λακωνίας.

Αρκετά καλή ήταν επίσης η τιμή 8€/κ για έξτρα παρθένο παλιάς εσοδείας που πέτυχε με διαπραγμάτευση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου.

Ωστόσο και οι δυο αυτές περιπτώσεις δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως αντιπροσωπευτικές της παρούσας κατάστασης της αγοράς η οποία κατά βάση παραμένει ακόμα σχεδόν κλειστή όπως φαίνεται και από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ του ΣΕΔΗΚ στο όποιο τα ελαιοτριβεία που έδωσαν τιμές στις 15-10-24 ήταν μόνο το 21% του συνόλου.

Επομένως το πρακτικό άνοιγμα της αγοράς θα γίνει, ίσως, μετά από ένα και πλέον μηνά οπότε θα έχει αρχίσει η συγκομιδή σε ένα ποσοστό 20-30% των ελαιώνων, εάν βέβαια έλθουν σύντομα οι πολυαναμενόμενες βροχές.

Σχετικά με προβλέψεις για τις τιμές της ερχομένης περιόδου δεν μπορούν να γίνουν τόσο εύκολα, όπως τελευταία πράττουν διάφοροι που βιαστικά προβλέπουν πτώση ή άνοδο των τιμών παραγωγού, εκφράζοντας μάλλον τις ευχές και επιθυμίες των χωρών στους οποίους πρόσκεινται.

Οι τιμές είναι βέβαιο ότι θα καθοριστούν από την πραγματική προσφορά και την πραγματική ζήτηση που θα διαμορφωθούν σε κάθε περίοδο και σε κάθε περιοχή. Και μεγάλη προσφορά δεν αποτελεί αναγκαστική συνέπεια της μεγάλης παραγωγής, όπως και μεγάλη ζήτηση δεν εξαρτάται μόνο από τις χαμηλές τιμές καταναλωτή. Εξαρτώνται πολύ και από την ψυχολογία και τις ανάγκες αλλά και τις σκοπιμότητες πωλητών και αγοραστών!

Έτσι, π.χ. δεν πρέπει να αναμένεται ότι παραγωγοί που θα βγάλουν κάπως περισσότερο λάδι από πέρυσι θα το πουλήσουν εύκολα σε χαμηλές τιμές, αφού έχουν πλέον εξοικειωθεί με τις υψηλές τιμές της χρονιάς που πέρασε!

Τιμές στις κύριες χώρες

Τελικά η εικόνα της διεθνούς αγοράς, που αφορά κατά κύριο λόγο έξτρα παρθένα παλαιάς εσοδείας, συμφώνα με τα στοιχεία του Δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15-10-24, παρουσιάζεται ως εξής (Πιν.1)

Στην Ελλάδα , οι τιμές των (παλαιών) έξτρα παρθένων κυμάνθηκαν από 6,0€/κ έως 8,0€. Στην Κρήτη, κυμάνθηκαν από 6,70€/κ έως 8,0€/κ., στην Πελοπόννησο από 6,0€/κ έως 7,3€/κ και στα Νησιά (Κέρκυρα) στα 7,0€/κ

Στην Ισπανία παρουσιάστηκε κάποια ελαφρά πτώση και στις μέγιστες και ελάχιστες και κυμάνθηκαν από 5,78 έως 7,69€/κ με το 47% των πωλήσεων να γίνεται μεταξύ 6,74 έως 7,21 €/κ

Στην Ιταλία διατηρήθηκαν ίδιες με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν μεταξύ 8 €/κ έως 9,20€/κ. ενώ στην Τυνησία διατηρούνται στα 7,53€/κ

 

 

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις