Πανώλη: Συνεχίζεται η απαγόρευση στον Νομό Ηρακλείου - Μέχρι πότε θα ισχύσει
Πανώλη: Συνεχίζεται η απαγόρευση στον Νομό Ηρακλείου - Μέχρι πότε θα ισχύσει

Πανώλη: Συνεχίζεται η απαγόρευση στον Νομό Ηρακλείου – Μέχρι πότε θα ισχύσει

Παραμένει σε ισχύ η μεταφορά και σφαγή ζώων στον νομό Ηρακλείου, βάσει της χθεσινής απόφασης που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την παράταση της απαγόρευσης να ισχύει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με νέα απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, εκτιμώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την επιζωοτία της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα και με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του νοσήματος, ισχύουν τα ακόλουθα:

– Επιτρέπονται από 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας, εκτός από και εντός των Π.Ε. Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.

– Επιτρέπονται από 02/09 οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές.

– Οι μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων απαγορεύονται από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις Π.Ε. Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, εκτός και αν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.

– Στις υπόλοιπες περιοχές των Π.Ε. της χώρας οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές, στο πλαίσιο του ελέγχου και της εκρίζωσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζουν συστηματικά, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τη διενέργεια κλινικών εξετάσεων στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και προβαίνουν σε στοχευμένες δειγματοληψίες με ανάλυση κινδύνου, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, στις 6/09 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος.

Δηλώσεις Γ. Κεφαλογιάννη

Την ικανοποίησή του για τις περαιτέρω ελαφρύνσεις που εξήγγειλε το ΥΠΑΑΤ αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης για τη ζωονόσο της πανώλης εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Η απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνοτροφίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις περαιτέρω ελαφρύνσεις αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης για τη ζωονόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών έρχεται να επιβεβαιώσει τα επιστημονικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτει δυνατότητα μεταβολής στα περιοριστικά μέτρα που είχε λάβει η Πολιτεία για την προστασία παραγωγών, ζωικού κεφαλαίου και καταναλωτών. Παρά τη δυσκολία της περιόδου για την Κρήτη και των δυσκολιών που ανέκυψαν, από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ασθένεια με ψυχραιμία και με σχέδιο, και να αντιμετωπίσουμε βήμα-βήμα τις όποιες καταστάσεις προκύψουν.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είχαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι ειδικά στην Κρήτη υπήρξε η βέλτιστη δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε φορείς, υπηρεσίες και παραγωγούς, με αποτέλεσμα το νησί να θωρακιστεί απέναντι στην ασθένεια. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Γεώργιο Στρατάκο και την Περιφέρεια Κρήτης για τη γόνιμη συνεργασία και την έγκαιρη αντίληψη των κρίσιμων πτυχών του ζητήματος. Παράλληλα, οφείλουμε να αναδείξουμε τη συστηματική προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης, καθώς και τους παραγωγούς μας που επέδειξαν τη βέλτιστη δυνατή υπευθυνότητα, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο το ζωικό κεφαλαίο του νησιού.

Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους κτηνιάτρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που συνέβαλλαν όλο το προηγούμενο διάστημα στον σχεδιασμό και στα μέτρα αντιμετώπισης του ΥΠΑΑΤ».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185