4 συμβουλές για να περιορίσετε τις χριστουγεννιάτικες σπατάλες
Χρήσιμες στρατηγικές για να ελέγξετε καλύτερα τα έξοδα της εορταστικής περιόδου
Έχει φτάσει η εορταστική περίοδος, όπου οι χριστουγεννιάτικες αγορές για τα οικογενειακά τραπέζια και τα δώρα για τα αγαπημένα πρόσωπα, μπορούν να μας οδηγήσουν συχνά εκτός budget. Πόσο μάλλον φέτος, που η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας -από σούπερ μάρκετ, είδη πρώτης ανάγκης, ενοίκια και ψυχαγωγία-, έχει φτάσει στα ύψη, σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων θα είναι περίπου 20% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι.
Πρόσφατη έρευνα της Klarna έδειξε ότι το 84% των Ελλήνων καταναλωτών εκφράζει την ανησυχία του για τα οικονομικά του κατά τη διάρκεια των εορτών, με το 89% να προτιμά τις πιο οικονομικές επιλογές.
Υπάρχουν τρόποι τους οποίους μπορούν να εφαρμόσουν οι καταναλωτές ούτως ώστε να αντισταθούν στον πειρασμό των ελκυστικών, αλλά ακριβών επιλογών δώρων που θα επιβαρύνουν τα οικονομικά τους; Το The Conversation, που συγκεντρώνει επιστημονικά άρθρα και έρευνες, προτείνει τέσσερις χρήσιμες στρατηγικές αυτοελέγχου για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των οικονομικών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Αποφύγετε τους πειρασμούς
Ίσως η πιο προφανής στρατηγική για να αντισταθείτε στους πειρασμούς είναι να τους αποφύγετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να αποφύγετε μέρη – τόσο φυσικά καταστήματα όσο και διαδικτυακά – που είναι εκτός του προϋπολογισμού σας.
Αν και αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια παρά στην πράξη κατά τη διάρκεια της αγοράς δώρων, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε τους πειρασμούς: Οι άνθρωποι που λένε ότι έχουν ευκολότερο αυτοέλεγχο, τείνουν να αποφεύγουν παρά να αντιστέκονται στους πειρασμούς.
Προσπαθήστε να ορίσετε ένα budget
Ποτέ δεν είναι αργά να ορίσετε έναν προϋπολογισμό για τα έξοδα της εορταστικής περιόδου. Ο καθορισμός ορίων των εξόδων εκ των προτέρων καθιστά τους οικονομικούς σας στόχους πιο σαφείς και ξεκάθαρους. Όσοι άνθρωποι ορίζουν συγκεκριμένο budget για δώρα, τείνουν να ξοδεύουν το σύνολο του εκτιμώμενου ποσού (σε αντίθεση με το αντίστοιχο budget για προσωπικές αγορές, όπου προσπαθούν να είναι μικρότερο του προϋπολογισμού).
Σημαντική συμβουλή: Να είστε ρεαλιστές και όχι αισιόδοξοι όταν ορίζετε budget.
Ετοιμάστε σχέδιο αν “πέσετε” πάνω σε πειρασμούς
Τι θα γίνει αν βρεθείτε αντιμέτωποι με πειρασμούς; Πώς θα αντισταθείτε; Μια αποτελεσματική προσέγγιση είναι να ετοιμάσετε ένα σχέδιο που θα θέσετε σε εφαρμογή. Σκεφτείτε για παράδειγμα τις εναλλακτικές λύσεις για το αν βρείτε το ιδανικό δώρο για τον αγαπημένο σας αλλά υπερβαίνει το budget.
Μπορείτε να το σημειώσετε για μια διαφορετική περίσταση όπως τα γενέθλιά του και να ψάξετε κάτι πιο οικονομικό που θα ανταποκρίνεται στο budget που έχετε ορίσει.
Ετοιμάστε μια λίστα
Τέλος, το να σκεφτείτε εκ των προτέρων τα δώρα που σκοπεύετε να αγοράσετε και να γράψετε μια λίστα αγορών αντί να βασιστείτε στην έμπνευση της στιγμής, μπορεί να σας βοηθήσει στην τήρηση του προϋπολογισμού. Οι καταναλωτές ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο γιατί προβαίνουν σε παρορμητικές αγορές.
Οι γιορτές είναι μέρες που οφείλουν να σας φέρνουν ξεκούραση και χαράς, όχι οικονομικό άγχος. Αν λοιπόν κατορθώσετε να διατηρήσετε τον αυτοέλεγχο σας, θα μπορέσετε να γιορτάζετε χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την οικονομική σας ευημερία.