Μακαρονάδα με σάλτσα καπονάτα
Η «γλυκόξινη» καπονάτα από τη Σικελία είναι ένα εξαιρετικά γευστικό, καλοκαιρινό πιάτο, τη μαγειρεύουμε με ζυμαρικά στη λογική «όλα σε μια κατσαρόλα» και απολαμβάνουμε την περίφημη συνταγή πιο ελαφριά, αλλά το ίδιο νόστιμη!
Υλικά
Μερίδες: 4
- 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 τρυφερά στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 κουτ. σούπας ξανθές σταφίδες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 250 γρ. ντομάτες, κονκασέ
- 250 γρ. πλεξούδες ή αντίστοιχα ζυμαρικά
- 800-900 γρ. ζεστό νερό
- 8 πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 4 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 5′. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σέλερι και το κουκουνάρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5′, και σβήνουμε με το ξίδι.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10′ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το νερό και μαγειρεύουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.
Βήμα 3
Τέλος προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Σερβίρουμε τη μακαρονάδα οπωσδήποτε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.