Εκλογές 2023: Μετωπική Μητσοτάκη και Τσίπρα για τους μειονοτικούς βουλευτές
Στα άκρα οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη Θράκη, τόσο αναφορικά με την επιρροή του τουρκικού προξενείου σε τμήμα της ψήφου των μουσουλμάνων της Ροδόπης και της Ξάνθης, όσο και για τη διαχείριση των ζητημάτων που άπτονται της μειονότητας. Σφοδρή επίθεση με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Ιωάννη Σαρμά, απ’ τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί από την ΕΥΠ για την έξωθεν παρέμβαση υπέρ των δύο υποψηφίων του.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος ΝΔ Άκης Σκέρτσος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως προχώρησε σήμερα σε μία νέα πολιτική απρέπεια: επιχείρησε να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Θράκης και το γεγονός ότι δύο υποψήφιοι του στην περιοχή παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή, όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα, δηλαδή να εκπροσωπούν την ελληνική εθνική μειονότητα με μετριοπαθείς επιλογές στελεχών που δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες απόψεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και που δεν πρέπει να είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου».
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος απ’ το Μέγαρο Μαξίμου μίλησε για εθνικό και θεσμικό ζήτημα, θέτοντας και θέμα λειτουργίας της ΕΥΠ: «Θεωρώ ότι εγείρεται πια μείζον ζήτημα θεσμικό αλλά και εθνικό. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μια πρακτική η οποία διχάζει την τοπική κοινωνία πολώνει, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει ήδη την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της».
Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε και τα λεγόμενα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη προς εκπροσώπους της μειονότητας. Όπως είπε: «Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι εάν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα».
«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα προηγούμενα 4 χρόνια λειτούργησε και λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση. + 12:56:54 Η κυρία Μπακογιάννη δεν έχει να δώσει διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας. Είπε το αυτονόητο ότι μόνο όποιος πολιτικός υπηρετεί αυτή την εθνική στρατηγική για την ένταξη της μειονότητας μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών στη Θράκη» σχολίασε ο κ. Σκέρτσος.
Λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί ξανά στους κινδύνους της εργαλειοποίησης της μειονότητας απ’ το τουρκικό προξενείο. «Σε αυτές τις εκλογές υπήρχαν εντονότατες παρεμβάσεις από το τουρκικό Προξενείο υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, με μηνύματα τα οποία λένε…Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ψηφίστε λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους δύο υποψήφιους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ειδικά στις προεκλογικές περιόδους, η ελευθερία έκφρασης καλύπτει και πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμα και να σοκάρουν, δηλώνει ο Ιωάννης Σαρμάς.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς τόνισε: «Η ελληνική Πολιτεία και κάθε Κυβέρνησή της, αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Όλοι οι Έλληνες πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».
Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των υποψηφίων ξεκαθαρίζει ο Νίκος Φίλης. Όπως ανέφερε: «Τους δύο υποψηφίους σωστά τους κρατάτε; Απολύτως σωστά και με πλήρη εμπιστοσύνη και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά που ακούγονται τα πρακτοριλίκια δεν είναι δυνατόν για 10.000 ψήφους να γίνονται αυτά τα πράγματα».
«Εσείς στηρίζεται υποψηφίους που παίρνουν γραμμή από το τουρκικό προξενείο και μας λέτε τι θα κάνουμε;» διερωτήθηκε ο Θ. Πλεύρης.
Υπεύθυνη στάση απ’ τους Μητσοτάκη- Τσίπρα ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πρόκειται για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, οφείλουν μέσα στην ημέρα να δώσουν σαφείς εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς».
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σχολιάζει το ΚΚΕ.
Μιλώντας σε συνέδριο του Παν. Αθηνών και του ΕΛΙΑΜΕΠ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέδειξε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως ακρογωνιαίο λίθο για τη συνύπαρξη των κρατών της ευρύτερης περιοχής: «Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σε λυπηρή αντίθεση με τη συνεχώς συρρικνούμενη ελληνική μειονότητα της Τουρκίας».
«Οι παρεμβάσεις» του τουρκικού προξενείου
Για «έξωθεν παρέμβαση και μάλιστα εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και μάλιστα στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία» έκανε λόγο ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Είναι μια παρέμβαση που συνιστά καταρχήν παραβίαση των υποχρεώσεων και του πλαισίου δράσης που προβλέπεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές αρχές. Κυρίως όμως αποτελεί μια βάναυση προσπάθεια χειραγώγησης των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι θέμα αν κάποιος ή κάποιοι ζητούν να αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκογενείς, να ζητούν την τουρκική ως δεύτερη γλώσσα, σχολεία ή κάποιο άλλο αίτημα. Έχουμε μια παρέμβαση της Τουρκίας η οποία με όχημα το προξενείο και όχι μόνο επιχειρεί να επιβάλει τις διμερείς σχέσεις μειονοτικό ζήτημα και μάλιστα κατά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης με την αναγνώριση τουρκικής ελληνικής μειονότητας, την οποία κατόπιν θα χειραγωγεί» υπογράμμισε.
Για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η τουρκική παρέμβαση στη Ροδόπη, ο Νίκος Μελέτης είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να σπάσουν τα δεσμά τα οποία μπλέκει συστηματικά το τουρκικό κράτος και παρακράτος ώστε να χειραγωγεί την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα και την ψήφο της. Βλέπουμε από παλιά την προσπάθεια συναλλαγής η οποία υπάρχει με την προώθηση μελών της μειονότητας σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ώστε να προωθούν την ακραία ατζέντα. Και όταν τους δίνεται η ευκαιρία βεβαίως βλέπουμε την επίδειξη δύναμης που επιχειρούν με το μειονοτικό κόμμα, όπως έγινε στις ευρωεκλογές. Αυτός ο ομφάλιος λώρος ο οποίος θέλει να δείξει το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πολιτική ως ρυθμιστικό παράγοντα στην Ελλάδα, πρέπει να κοπεί και μπορεί να κοπεί με μια ενιαία στάση, εννοώ μια στάση που θα στερήσει από το αντικείμενο των παρεμβάσεών του το τουρκικό προξενείο. Τα κόμματα, οι συνδυασμοί στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αναδείξουν πρόσωπα από τη μειονότητα, οι οποίοι αποδέχονται τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποδέχονται την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας, είναι άνθρωποι που θέλουν να στηρίξουν την περιοχή τους, να φροντίσουν τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους και το μέλλον της μειονότητας. Έτσι θα χάσει την πελατεία τους το προξενείο».
Τέλος για το τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου είπε: «Νομίζω ότι ένα θετικό καταρχήν μήνυμα θα ήταν να υπήρξε μια απλή δήλωση και από τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλους μη μειονοτικούς υποψηφίους ότι αποδέχονται πλήρως τη Λωζάννη και ότι προβλέπει για τις μειονότητες και ότι απορρίπτουν ως παράνομο και αποσταθεροποιητικό το ρόλο που επιχειρεί να παίξει το τουρκικό προξενείο. Νομίζω ότι αυτή η επιλογή, μαζί και μια σειρά μέτρων στήριξης της περιοχής θα είναι η συνταγή η οποία θα εξουδετερώσει τις έξωθεν παρεμβάσεις και συγχρόνως θα χειραφέτησει την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ώστε να μπορεί να ζήσει και να ευημερήσει ως πολίτες της Ευρώπης και της Ελλάδας».
Πηγή: ΕΡΤ