Ηλεκτρική ενέργεια: Μηδενικές τιμές ρεύματος για έξι ώρες λόγω ΑΠΕ
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή (28 Μαΐου 2023) οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μηδενίσει για έξι συνεχόμενες ώρες για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικού συστήματος.
Καταλυτικοί παράγοντες, όπως γράφει το newmoney, είναι αφενός η υπερπαραγωγή ΑΠΕ και αφετέρου η μειωμένη ζήτηση που οδηγούν σε μαζικές περικοπές πράσινων μεγαβάτ για να μην κινδυνεύσει το σύστημα με μπλακ άουτ. Κάτι που παρατηρήθηκε σε μεγάλη ένταση και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Για την επάρκεια ρεύματος πάντως δεν υπάρχει ανησυχία. Σε αυτό συνηγορούν η πρόσθετη δυναμικότητα των 1.600 MW ΑΠΕ που έχουν προστεθεί στο ενεργειακό «οπλοστάσιο» αλλά και οι δύο νέες μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη που σήμερα βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία και θα μπορούσαν, αν παραστεί ανάγκη να στηρίξουν το σύστημα και να τεθούν σε κανονική λειτουργία. Πρόκειται για την νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mυτιληναίος στη Βοιωτία και τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», την οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει να λειτουργήσει το γ΄ τρίμηνο. Σε ικανοποιητικά επίπεδα εμφανίζονται και οι ταμιε τήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν επαρκή αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των αντίστοιχων μονάδων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, για πρώτη φορά, επίσης, ο ΑΔΜΗΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο προχώρησε σε περικοπές πράσινης ενέργειας που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, για να διατηρήσει την ευστάθεια του συστήματος. Επί 12 συνεχόμενες ώρες το Σάββατο και 11 ώρες την Κυριακή, με ένα διάλειμμα τριών ωρών, τα αρμόδια κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ πετούσαν συνεχώς εκτός συστήματος πράσινα μεγαβάτ, για να το κρατήσουν όρθιο και να μη βυθιστούμε στο σκοτάδι. Η παραγωγή των ΑΠΕ άγγιξε την περασμένη Κυριακή τα πολύ υψηλά επίπεδα του 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.
Υπερπαραγωγή και μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει συνολικότερα η Ευρώπη, λίγους μόλις μήνες μετά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και τις συντονισμένες καμπάνιες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περιορισμό της κατανάλωσης και συγκράτησης των τιμών.