Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ενότητα «εξωτερική πολιτική και Άμυνα»
Στην δεύτερη ενότητα «Εξωτερική πολιτική και Άμυνα» οι έξι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν:
Ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε αρχικά ότι «ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη», και συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων, δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας που θα είναι ο λαός στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την ΕΕ».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «με την Δύση χάσαμε την Μακεδονία, χάσαμε την μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο. Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που υποστηρίζει η Ελληνική Λύση».
Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ανέφερε μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνε θα ήταν να φέρει πίσω τα όπλα που απέσυρε η ΝΔ. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «εγώ αυτά δεν τα ξεχνάω» για τα Σκόπια.
Στην τοποθέτηση του, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε» και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ «της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Η ισορροπία στο Κογκρέσο έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων», ενώ για τις εκλογές στη Τουρκία ανέφερε: «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του λαού. Είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Θα τείνω χείρα φιλίας και θα συζητήσω χωρίς αυταπάτες».
Η δομή του debate
Υπενθυμίζεται πως κάθε ερώτηση έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό.
Οι θεματικές ενότητες
Οι έξι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στους πολιτικούς αρχηγούς πάνω στις εξής ενότητες:
- Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,
- Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,
- Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,
- Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και
- Περιβάλλον και Ενέργεια.
- Νέα Γενιά
Έπειτα από κλήρωση, η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση ενώ ο κύκλος των θεματικών θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ελεύθερη τοποθέτηση από κάθε πολιτικό αρχηγό.
Πώς θα καθίσουν οι αρχηγοί
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από τα αριστερά προς τα δεξιά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις εκλογές του 2019.
- Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας
- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης
- Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
- Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος
- Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης