Η κρίση ακρίβειας ‘’θερίζει’’ νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Η κρίση ακρίβειας και η αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών και της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών παραγωγών, των παρόχων ενέργειας, των μεγάλων πολυεθνικών και τροφοδοτικών καρτέλ.

Δεν εφαρμόζει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λήψη μέτρων, ούτε τις βέλτιστες πρακτικές, που εφαρμόζουν πολλές χώρες της Ε.Ε., για την προστασία του ευάλωτου τμήματος της κοινωνίας. Αντίθετα πριμοδοτεί και επιδοτεί την αισχροκέρδεια ιδιωτών και κράτους, εις βάρος της κοινωνίας και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα δε υπερκέρδη η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει το μέγεθος τους, με αλχημείες τα μειώνει και δεν προβαίνει στη φορολόγηση τους. Τα επιδόματα, που χορηγεί, είναι ανεπαρκή, ‘’ξεροκόμματα’’, από τα κρατικά υπερκέρδη, άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το τελευταίο εξάμηνο, από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, από τα χρήματα δηλαδή του ίδιου του ελληνικού λαού, ενώ τους επιστρέφει ψίχουλα.

Οι τεράστιες αυξήσεις ειδικά στους λογαριασμούς του ρεύματος, θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά, είναι γεγονός ότι έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η πρωτοφανής εφαρμογή της παράνομης, καταχρηστικής, ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και οι συνεχείς ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής έχουν επιφέρει μια νέα φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, συρρικνώνουν δραματικά το εισόδημα του και μειώνουν απελπιστικά την αγοραστική του δύναμη.

Με τη νέα τροπολογία του υπουργείου ενέργειας, δεν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτε αναστέλλεται, απλά αλλάζει όνομα, εμπαίζοντας τους πολίτες. Την απαλείφουν εικονικά από τους λογαριασμούς, για να μην την βλέπουν οι καταναλωτές και την ενσωματώνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια, που θα αλλάζουν χρεώσεις κάθε μήνα. Οι καταναλωτές δεν θα ξέρουν, ούτε θα μπορούν να ελέγξουν τι χρεώνονται, δεν θα ειδοποιούνται για τις αυξήσεις, αφού θα καταγράφεται μόνο η χρέωση, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο.

Τεράστια ζημιά, επιπρόσθετα, από την ελληνική ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έχουν υποστεί οι πολύ μικρές, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος εργοδότης, μετά το Δημόσιο. Αποτελεί ένα ευάλωτο τμήμα της οικονομίας μας, καθώς βρίσκονται εκτός τραπεζικού δανεισμού και μαραζώνουν από έλλειψη ρευστότητας. Για του λόγου το αληθές, από τις συνολικές 719.080, αφού αφαιρεθούν οι 572 μεγάλες, από τις υπόλοιπες, μόνο περίπου 30.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Αντιμετωπίζονται άλλωστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την έκθεση Πισσαρίδη, το νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, ως ‘’ζόμπι’’, εμπόδιο στην παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα. Επιδιώκει τη συρρίκνωση τους, την εξαγορά τους από μεγάλες επιχειρήσεις, ή την εξαφάνιση τους.

Χωρίς ενισχύσεις ουσιαστικές, κατά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς μη επιστρεπτέες προκαταβολές, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς διαγραφή μέρους των χρεών και ευνοϊκές ρυθμίσεις, δεκάδες χιλιάδες οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Οι περισσότερες εναπομείνασες βυθίζονται στα αδιέξοδα, με τη μείωση των εσόδων, την αύξηση του λειτουργικού κόστους, τα χρέη, τη γραφειοκρατία, την υψηλή φορολογία και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πολύτιμα στοιχεία για τα προβλήματα και τις προτάσεις άρσης των αδιεξόδων, παρουσιάστηκαν από επιστήμονες, τις Αρχές, τα επιμελητήρια και τους φορείς, στην εσπερίδα που διοργάνωσε, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου 4 Ιουλίου, η Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Συνισταμένη των προτάσεων υπήρξε η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Η αναβάθμιση επιπλέον του τουριστικού προϊόντος και η σύνδεση του με τα ντόπια προϊόντα. Προτάθηκε η φορολογική ανακούφιση των μικρών επιχειρήσεων, η μείωση του κόστους λειτουργίας τους, του ενεργειακού κόστους, η ψηφιακή αναβάθμιση, η πράσινη μετάβαση, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της οικονομίας της γνώσης. Η χρησιμοποίηση επίσης πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από το νέο ΕΣΠΑ, από την αναπτυξιακή τράπεζα και παροχή μέσων χρηματοδότησης ικανών να συντελέσουν στην ανάταξη της πραγματικής εθνικής οικονομίας.

Τα περισσότερα από αυτά, εξάλλου, αποτέλεσαν τη βάση της οικονομικής πολιτικής, που χάραξε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση και σημείωσε 12 τρίμηνα συνεχούς ανοδικής οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος, άφησε γεμάτα τα δημόσια ταμεία και πλεονάσματα σε όλους τους δημόσιους Οργανισμούς. Εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν τον πυρήνα του νέου κυβερνητικού του προγράμματος, επικαιροποιημένου, εμπλουτισμένου, ρεαλιστικού και κοστολογημένου, το οποίο θα υλοποιήσει με τη νέα εντολή του ελληνικού λαού, προσεχώς.

Εκτός τούτων, θα εφαρμοστούν άμεσα από τη νέα προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας, όπως ο έλεγχος και η επιβολή πλαφόν στη χονδική τιμή ρεύματος, η αναχαίτιση της αισχροκέρδειας καθώς και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ακόμη η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την τόνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η πολιτική αλλαγή είναι επομένως ανάγκη, απαίτηση της κοινωνίας και τροφοδοτεί την ελπίδα του ελληνικού λαού, αφού ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογικό κλίμα, με το βλέμα στραμμένο στις πρόωρες εκλογές, που έρχονται. Είναι μονόδρομος, για να απαλλάξουν τη χώρα και την κοινωνία από την πιο αποτυχημένη, αντιδημοκρατική και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταταπολίτευσης, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ακροδεξιά συνιστώσα της στα κρίσιμα υπουργεία του ελληνικού κράτους.

 

 

  • Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν.Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια Βουλευτής
Περισσότερες Ειδήσεις