Ευλογιά των πιθήκων: Άρχισαν οι παραδόσεις του εμβολίου στις ευρωπαϊκές χώρες

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Με πρώτο «σταθμό» την Ισπανία παραδίδονται από σήμερα, Τρίτη, οι πρώτες δόσεις εμβολίου που αγοράστηκαν από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Την ίδια στιγμή, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αρχίζει αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex» στην προστασία από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Αρχικά 5.300 δόσεις εμβολίου φθάνουν στην Ισπανία, από τις συνολικά 109.090 δόσεις που έχουν αγοραστεί. Τα εμβόλια παραδίδονται απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία στα κράτη-μέλη. Πορτογαλία, Γερμανία και Βέλγιο είναι οι επόμενες χώρες που θα λάβουν δόσεις.

Είναι η πρώτη από μια σειρά παραδόσεων που θα πραγματοποιούνται τακτικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στο τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων. Προτεραιότητα στην παράδοση εμβολίων έχουν τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο σε νέες απειλές για την υγεία και προστατεύει τους πολίτες της»

«Είναι η πρώτη φορά που, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντίδρασης για την Υγεία (HERA), αγοράζουμε και δωρίζουμε απευθείας εμβόλια στα κράτη μέλη. Με την HERA να λειτουργεί, η ΕΕ έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να ανταποκρίνεται και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις νέες απειλές για την υγεία», δήλωσε η κ. Κυριακίδου.

Όπως συνέβη με τα εμβόλια κατά της Covid-19, οι δόσεις των εμβολίων κατανέμονται αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Τα κράτη-μέλη με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης) τίθενται σε προτεραιότητα για τις παραδόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί με τα κράτη-μέλη.

Περαιτέρω παραδόσεις σε επιπλέον κράτη-μέλη θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου. Από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) παρακολουθεί στενά, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής και κράτη-μέλη, την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και υποστηρίζει τις προσπάθειες ετοιμότητας και ανταπόκρισης όλων των κρατών-μελών.

Η αγορά και η δωρεά 109.090 εμβολίων, που παράγονται από τη Bavarian Nordic, είναι μόνο ένα παράδειγμα της υποστήριξης που παρέχεται στα κράτη-μέλη. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται, μέσω του προγράμματος EU4Health, για την απευθείας αγορά εμβολίων που θα δοθούν στα κράτη μέλη σημειώνει η Κομισιόν.

ΕΜΑ: Αξιολόγηση για επέκταση χρήσης του εμβολίου της ευλογιάς
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι ξεκίνησε αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex» ώστε να συμπεριλάβει την προστασία από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Το Imvanex είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στην ΕΕ για την πρόληψη της ευλογιάς σε ενήλικες. Περιέχει μια ζωντανή τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται «vaccinia Ankara», που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς. Θεωρείται επίσης πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς.

Η απόφαση για την έναρξη αυτής της αξιολόγησης δεδομένων βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα) που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο αυτό ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ σημειώνει ότι οι προμήθειες του Imvanex είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες στην ΕΕ. Το Imvanex διατίθεται στην αγορά ως Jynneos στις ΗΠΑ όπου είναι εγκεκριμένο για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς των πιθήκων, όσο και της ευλογιάς.

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις