Realtors Kreta
Realtors Kreta

Βαρδάκης: «Να οριστεί άμεσα η απαιτούμενη συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος εργατών γης»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αδυναμία διεκπεραίωσης των  καλλιεργητικών εργασιών, χωρίς τη συνδρομή εργατών γης, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Κρήτης, Νίκου Ηγουμενίδη, Μανόλη Θραψανιώτη, Χάρη Μαμουλάκη, Παύλου Πολάκη, καταθέτοντας αναφορά προς  τον κ. Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης.

Σύμφωνα με την επιστολή, το ζήτημα των Εργατών Γης έχει ήδη κλονίσει ιδιαίτερα την παραγωγική διαδικασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αν και υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση της κυβέρνησης εδώ και πολλούς μήνες,  ακόμα δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι επισημαίνουν τόσο την ανησυχία των αγροτών και όλων όσοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους φυτοπροστασίας, πολλαπλασιαστικού υλικού, λιπασμάτων, μεταφορών, εμπορίας και εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, κλάδοι των οποίων η οικονομική δραστηριότητα είναι άμεσα εξαρτώμενοι από την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, όσο και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α και Β βαθμού) και των Θεσμικών Οργάνων τους. Είναι προφανές ότι η ευημερία των τοπικών κοινωνιών στηρίζεται σε υψηλό ποσοστό στην αγροτική οικονομία και είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό το σκοπό.  

Επιπλέον, τονίζουν ότι ενδεχόμενα δεν θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος, τουλάχιστον όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, λόγω του  αυξημένου συνολικού κόστους παραγωγής, που απορρέει κυρίως από την αύξηση κόστους στην ενέργεια, σε όλα τα στάδια εισροών και στο σύνολο των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα. Ενώ θα αναγκαστούν να προβούν σε αγρανάπαυση μεγάλου ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καλλιεργητικές εργασίες, χωρίς την συνδρομή εργατών γης, με ότι αυτό θα σημάνει για την διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση στους επόμενους μήνες.

Δεδομένων των παραπάνω, οι Αγροτικοί Σύλλογοι επανέρχονται στο από 17/5/2022-ΕΞ.679  αίτημά τους για άμεση συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την υφιστάμενη κατάσταση των Εργατών Γης στην ελληνική ύπαιθρο. 

 «Έχοντας ως δεδομένο ότι η χώρα μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται από επισιτιστική κρίση λόγω του διεθνούς πολεμικού σκηνικού, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αν και έχουν γίνει επανειλημμένες θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο από εμάς, όσο και από τους αγροτικούς συλλόγους για το πρόβλημα με τους εργάτες γης και την αδυναμία διεκπεραίωσης των καλλιεργητικών εργασιών με ότι αυτό συνεπάγεται, ακόμα δεν έχει οριστεί μια συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Για όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς την εξέταση του αιτήματος των αγροτικών συλλόγων και τον ορισμό της μεταξύ τους συνάντησης με σκοπό την επίλυση του ζητήματος των εργατών γης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις