Πως αντιμετωπίζουμε το ηλιακό έγκαυμα
Πως αντιμετωπίζουμε το ηλιακό έγκαυμα….
Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία διείσδυει στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη όπως ένα ελαφρύ ερέθισμα και κοκκίνισμα έως φυσαλίδες με υγρό προσβάλλοντας τον ιστό του σε βάθος. Η ανοχή στον ήλιο κάθε δέρματος είναι διαφορετική. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει εκτός από πόνο και κακουχία, γήρανση και καρκίνο του δέρματος.
Για να προλάβουμε τα ηλιακά εγκαύματα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση μας απροστάτευτα στο ήλιο από τις 10.30 π.μ εως τις 4.00 μ.μ. Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ανάλογα με την επιδερμίδα μας 20 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο επιλέγοντας υψηλό δείκτη προστασίας και ανανεώνοντας το σύμφωνα με τις ενδείξεις του προϊόντος. Πρέπει να διαθέτουμε καπέλο, γυαλιά και τ ανάλογα ρούχα. Μεγάλη προσοχή σε βρέφη και παιδιά λόγω της ευαίσθητης επιδερμίδας τους, καθώς πριν τους 6 μήνες δεν επιτρέπεται η άμεση έκθεση τους στον ήλιο.
Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων σαν πρώτες βοήθειες περιλαμβάνει 'άμεσα χρήση τρεχούμενο νερού (όχι παγωμένου) ή βρεγμένα επιθέματα. Χρήση προϊόντων με αλόη, καλέντουλα, αγγούρι ή γιαούρτι. Σε δεύτερο χρόνο ψεκάζουμε με ιαματικό νερό σε spray και εφαρμόζουμε ενυδατικά γαλακτώματα, τζελ, after sun για να καταπραύνουμε τη φλόγωση και να ενυδατώσουμε το δέρμα.
Δεν τρίβουμε την περιοχή, την αφήνουμε ελεύθερη, δεν τραβάμε ή σπάμε τις φουσκάλες. Δεν απολεπίζουμε και δεν ξυρίζουμε την περιοχή. Δεν εφαρμόζουμε προϊόντα με οινόπνευμα, άρωμα ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος επικοινωνούμε με γιατρό.. Πίνουμε άφθονο νερό και αν χρειαστεί παυσίπονα. Αν έχουμε παράξενα συμπτώματα (πονοκέφαλο, σύγχυση, ναυτία κτλ) υποπτεύομαστε και για ηλίαση…
Ας χαρούμε τον ήλιο με προσοχή.