Ηράκλειο: Παρουσίαση πρωτοποριακής εφαρμογής σε κινητά – Προστασία από την αφρικανική σκόνη

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Η σκόνη της ερήμου κρύβει μικρόβια; Μπορούμε να ξέρουμε πού και πότε θα μας «χτυπήσει» ένα κύμα αφρικανικής σκόνης; Πώς η εμφάνισή της στην ατμόσφαιρα επηρεάζει τα παιδιά και τους καρδιοπαθείς; Γίνεται να την αποφύγουμε και πώς;

Τις απαντήσεις σε αυτές και πολλές ακόμη ερωτήσεις αναφορικά με τα κύματα της αφρικανικής σκόνης, που όλο και πιο συχνά ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής επισκέπτονται την χώρα μας και ιδίως την Κρήτη κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, θα δώσουν την ερχόμενη Τετάρτη, σε ανοικτή εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Life Medea.

Το πρόγραμμα «Μείωση των Επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία Υιοθετώντας Στρατηγικές Μείωσης της Έκθεσης» ολοκληρώθηκε και φέρνει για όλους εμάς, εκτός από νέα γνώση αναφορικά με τις συνέπειες της αφρικανικής σκόνης στην υγεία, οδηγίες και απλές πρακτικές που μπορούν να προστατεύσουν όλους και ιδίως τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και μια εφαρμογή για κινητά, η οποία θα προειδοποιεί εγκαίρως για την εκδήλωση του φαινομένου για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας.

Η παρουσίαση τόσο της εφαρμογής όσο και των πρώτων αποτελεσμάτων του προγράμματος θα γίνει στις 6 το απόγευμα της 8ης Ιουνίου στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής, στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα περιμένουν τον κόσμο πολλές εκπλήξεις.

Για τα 30 χρόνια του προγράμματος Life θα μιλήσει η Εκπρόσωπος Εθνικού Σημείου Επαφής Προγράμματος LIFE/Τομέας Περιβάλλοντος, Πράσινο Ταμείο. Δρ Σπυριδούλα Ντεμίρη, Χημικός Μηχανικός.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Συντονιστή του Προγράμματος LIFE+ MEDEA, κ. Π. Γιάλλουρο, Καθηγητή Παιδιατρικής-Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Κοσμήτορα Ιατρικής Σχολής, κ. Γ. Κοχιαδάκη, Καθηγητή Καρδιολογίας, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκη, την Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Λ. Μπορμπουδάκη, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μ. Καρτσωνάκη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, κ. Σ. Αρχοντάκη και τον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. X. Βαβουρανάκη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, Πρόεδρο Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών Π.Ι.Σ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ως εξής:

– Τι έκανε; Τί περιείχε το πρόγραμμα LIFE+ MEDEA; κ. Μ. Γαλανάκης, Καθηγητής Παιδιατρικής
– Η σκόνη της ερήμου «κρύβει» και μικρόβια; κ. Γ. Ρούβα, Ειδικευόμενη Παιδιατρικής
– Ξέρουμε πού; πότε; η σκόνη της ερήμου; κ. Λ. Δημητρίου, Καθ. Εργαστηριακής Παιδιατρικής
– Τι είδαν τα σχολεία; κ. Α. Ανδριώτη, Διευθύντρια 30ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
– Τι βρήκαμε στη MEDEA για τα παιδιά; κ. Ε. Μιχαηλίδη, Παιδίατρος–Παιδοπνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ
– Σχέση της σκόνης της ερήμου με τους καρδιοπαθείς. κ. Γ. Αναστασίου, Καρδιολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, κ. Μ. Σημαντηράκης, Kαθηγητής Καρδιολογίας
– Ο καιρός, η πρόγνωση, τι κουβαλάει η σκόνη της ερήμου και… γίνεται να την αποφύγουμε; κ. Μ. Κανακίδου, Καθηγήτρια Υπολογιστικής Χημείας Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (Ε.ΠΕ.ΧΗ.ΔΙ)

Θα ακολουθήσει μουσικό κλείσιμο από τη Μεικτή, Παιδική & Νεανική Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λ. Χατζηγεωργίου. Τέλος, οι διοργανωτές θα καλέσουν τον κόσμο στο προαύλιο, όπου θα ακολουθήσουν συζήτηση, ερωτήσεις- απαντήσεις, διανομή ενημερωτικού υλικού, παρουσίαση της εφαρμογής για κινητό, δώρα, κέρασμα και άλλες δραστηριότητες.

Περισσότερες Ειδήσεις