Κρήτη: “Ανοικτές Πόρτες” στα οινοποιεία για τους οινόφιλους

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Τα αρώματα της κρητικής υπαίθρου, του αμπελώνα και των ντόπιων ποικιλιών, μέσα από τη δοκιμή των ποιοτικών κρασιών που παράγουν τα οινοποιεία του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι οινόφιλοι και οι επισκέπτες της Κρήτης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Μαΐου.

Για μία ακόμη φορά, οι Ενώσεις οινοπαραγωγών και τα επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη τους στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα, διοργανώνουν την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Στόχος της δράσης είναι η διοργάνωση «γεγονότων» με επίκεντρο το κρασί από κάθε επισκέψιμο οινοποιείο, τα οποία θα αποτελέσουν αφορμή για τη γνωριμία των καταναλωτών με τους οινοπαραγωγούς.

Το Σάββατο 28 Μαΐου και την Κυριακή 29 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οι οινόφιλοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους Δρόμους του Κρασιού της Κρήτης και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, διαγωνισμούς με πλούσια δώρα και άλλες εκπλήξεις. Η είσοδος στα οινοποιεία το κατά τη διάρκεια του διημέρου θα είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εκδήλωσης “Ανοιχτές Πόρτες”, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, “Wines of Crete”, διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας. Οι επισκέπτες των οινοποιείων καλούνται να βγάλουν φωτογραφίες με θέματα: τα οινοποιεία του «Wines of Crete», τους αμπελώνες της Κρήτης, κρητικό κρασί και άνθρωποι και οινοτουριστικές δραστηριότητες. Ακολούθως, οι φωτογραφίες θα πρέπει να αναρτηθούν στη σελίδα του “Wines of Crete”, σε ανάρτηση που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Ακόμη, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης τους παροτρύνει να συνεχίσουν την εκδρομή μετά την επίσκεψη στα οινοποιεία και να γευματίσουν στα εστιατόρια που βρίσκονται στους Δρόμους του Κρασιού της Κρήτης. Για το λόγο αυτό, συνεχίζεται η πρωτοβουλία Bring your own wine («φέρε το δικό σου κρασί»). Ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει το κρασί που αγόρασε από το οινοποιείο στο συνεργαζόμενο εστιατόριο, χωρίς επιπλέον χρέωση. Η εν λόγω δράση θα ισχύσει μόνο για το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι τα κρασιά της Κρήτης τα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα, όχι μόνο ποιοτικής αναβάθμισης, αλλά και παρουσίας στις αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης, οι εξαγωγές των κρητικών κρασιών παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική, κάτι που διαφάνηκε και κατά την παρουσία του Δικτύου στην πρόσφατη διεθνή έκθεση Prowein του Ντίσελντορφ, όπου οι κρητικοί οινοποιοί διαπίστωσαν πως το χαμένο έδαφος της διετίας της πανδημίας μπορεί να καλυφθεί με ταχύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου στοχεύουν και άλλες δράσεις προβολής, που υλοποιεί το “Wines of Crete”, με επόμενο σταθμό την έκθεση του Λονδίνου (London Wine Fair) στις 7-9 Ιουνίου.

Οινοποιεία που συμμετέχουν στις “Ανοιχτές Πόρτες” στην Κρήτη

Οινοποιείο Αμαργιωτάκη

Οινοποιείο Αγγελάκη

Οινοποιείο Αγίας Τριάδας

Οινοποιείο Αλεξάκη

Οινοποιείο Νίκος Γαβαλάς

Το οινοποιείο Νίκου Γαβαλά θα συμμετέχει μόνο την Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη

Οινοποιείο Διαμαντάκη

Οινοποιείο Διγενάκη

Οινοποιείο DAF Wines Δουλουφάκη Φερενίκη

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Οινοποιείο της ΕΑΣΗ

Το οινοποιείο της ΕΑΣΗ θα συμμετέχει μόνο την Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Παράλληλες Δράσεις:

– Ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά, όπως ζωγραφική στους τοίχους, παιχνίδια εξερεύνησης, yoga kids, μουσικοκινητικά activities, και survivor games. Το συντονισμό των δράσεων θα αναλάβει η Νίκη Μπελαδάκη, εμψυχώτρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού.- Ειδικά διαμορφωμένο cocktail bar, προσαρμοσμένο στα κρασιά του οινοποιείου καθώς επίσης και παροχή υπηρεσιών catering.
– Θα υπάρχει μουσικό stage με γνωστή ομάδα djs της πόλης μας καθ’όλη τη διάρκεια του event.
– Ξεναγήσεις και wine games που θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους χώρους του οινοποιείου και τα κρασιά του

Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη

Παράλληλες Δράσεις:

Κυριακή 29 Μαΐου 2022 θα υπάρχει live Μουσική στο οινοποιείο από 15:00 έως 18:30.

Οινοποιείο Ευφροσύνη
Οινοποιείο Ζαχαριουδάκη
ΙΔΑΙΑ Οινοποιητική
Οινοποιείο Καραβιτάκη
Οινοποιείο Κλάδος
Οινοποιείο Κουρκουλού
Οινοποιείο Λυραράκη
Οινοποιία Μανουσάκη: Θα προσφέρονται 3 κρασιά για δωρεάν δοκιμή και θα είναι ανοικτά 12 μμ με 24:00.
Κτήμα Μενεξές

Παράλληλες Δράσεις:
– Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00 Κάθετες δοκιμές: Μενεξές λευκό 2019-20-21, Μενεξές blend 2013-16-17-18-19
– Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00 Κάθετες δοκιμές: Μενεξές Merlot 2017-18-19-20, Μενεξές Μαντηλάρι 2018-19-20.
– Περιορισμένος αριθμός των θέσεων και όποιος θέλει να συμμετάσχει θα πρέπει να το δηλώσει στο winerymenexes@gmail.com
Οινοποιείο Μεταξάρη
Το οινοποιείο Μεταξάρη θα συμμετέχει μόνο την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.
Οινοποιείο ΜΙΝΩΣ – Μηλιαράκη
Scalarea Estate– Οινοποιείο Μπουτάρη
Παράλληλες Δράσεις: Σάββατο 28 Μαΐου 14.00 έως 18.00
-Το οινοποιείο Μπουτάρη καλεί τον κόσμο για μια μοναδική οικογενειακή εμπειρία και σε συνεργασία με την Caactus Care και την Αναστασία Βουτσά, δημιουργό της Caactus και παιδαγωγό, υπόσχεται ποιοτικές και δημιουργικές στιγμές για τους μικρούς του φίλους.
Οι κύριες δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα είναι
– DIY χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμες μεθόδους , με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον!
– Upcycling με φελλούς κρασιού. Ανακαλύψτε τις υπέροχες δημιουργίες που μπορούν αν προκύψουν από ένα φελλό!
Οινοποιείο Ντουράκη
Κτήμα Πατεριανάκη
Οινοποιείο Πνευματικάκη
Οινοποιείο Τιτάκη
Ώρες Ξεναγήσεων: 12.00-13.00, 14.00-15.00, 17.00-18.00.
Παράλληλες Δράσεις:
– Τη Κυριακή 29 Μαΐου 14.00-16.00 θα γίνει Wine cocktail experience Party.
– Ο Bartender Stavros Vasiliadis θα σας εκπλήξει με τα Wine cocktails ενώ στα decks o Dj Mavrakis Iraklis θα σας ταξιδεύσει με τις μουσικές επιλογές του.
Οινοποιείο Χαραλαμπάκη

Περισσότερες Ειδήσεις