Ιστορική στιγμή! Γλυπτά του Παρθενώνα: Ξεκινούν επίσημα συνομιλίες για την επιστροφή τους

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση, για μια πληγή που παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έγινε από την Unesco.

Σύμφωνα με αυτήν, Ελλάδα και Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του οργανισμού να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η UNESCO ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα.

Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην Unesco να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη το αποδέχθηκε αμέσως και σύμφωνα πάντα με την UNESCO σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Διαβάστε εδώ: Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πώς η τεχνολογία μπορεί να λύσει τη διένεξη για την επιστροφή τους

Μάλιστα η κορυφαία βρετανική εφημερίδα Times είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο που είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των αγαλμάτων στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο άρθρο, με τίτλο “Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (ελγίνεια μάρμαρα): Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά”, αναφέρει πως ο δημοσιογραφικός κολοσσός άλλαξε γνώμη αναφορικά με την επιστροφή των αγαλμάτων στην Ελλάδα, αν και τα τελευταία 50 χρόνια στήριζε την αγγλική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο.

Η εφημερίδα αναφέρει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε διαχρονικά η Βρετανία για τη διατήρηση των Γλυπτών, όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση της Αθήνας που είχε προκαλέσει φθορές στον Παρθενώνα, την ίδια ώρα που τα Γλυπτά βρίσκονταν προστατευμένα σε ασφαλές περιβάλλον, αν και τα τελευταία χρόνια η αίθουσα των αγαλμάτων ταλαιπωρείται από βροχοπτώσεις.

“Αυτό το επιχείρημα δεν στέκει πλέον. Τα Γλυπτά έχουν υποστεί ζημιές από το ακατάλληλο καθάρισμά τους και η Ελλάδα έχει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, προσβάσιμο και ασφαλές, όπου πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά και να ενωθούν για να ολοκληρώσουν τη ζωφόρο.”

Διαβάστε εδώ: Ιστορική στροφή από τους Times: “Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα”

Περισσότερες Ειδήσεις