Ανησυχία στην Ευρώπη: Η «ευλογιά των πιθήκων» εξαπλώνεται στην Γηραιά Ήπειρο
Ανησυχία στην Ευρώπη: Η «ευλογιά των πιθήκων» εξαπλώνεται στην Γηραιά Ήπειρο

Ανησυχία στην Ευρώπη: Η «ευλογιά των πιθήκων» εξαπλώνεται στην Γηραιά Ήπειρο

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη καθώς τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίζονται σε όλο και περισσότερες χώρες με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων», με το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτου «Robert Koch» να κρούει τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την ιογενή λοίμωξη που πλήττει κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται και με το σεξ.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», εκτός από την Ευρώπη, στις ΗΠΑ οι αρχές έχουν υπό στενή παρακολούθηση έξι Αμερικανούς που βρέθηκαν σε στενή επαφή με το πρώτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Αμερικανοί ήταν στην ίδια πτήση με τον «ασθενή zero»- που ταξίδεψε από τη Νιγηρία στο Λονδίνο στις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Μακίστον, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), οι Αμερικανοί θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση επί 21 ημέρες.

Ευρώπη

Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει συνολικά επτά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Στην Πορτογαλία, το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει πέντε κρούσματα, ενώ μελετά περισσότερα από 20 ύποπτα κρούσματα, όλα σε άνδρες, κυρίως νέους.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε οκτώ ύποπτα κρούσματα στη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η Πορτογαλία επιβεβαίωσε πέντε κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων», ενώ και ο υγειονομικός οργανισμός της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση για τα πρώτα ύποπτα κρούσματα της μολυσματικής νόσου.

«Δεν είναι πιθανό η ευλογιά των πιθήκων να μεταδοθεί ευρέως, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισπανίας, Φερνάντο Σιμόν.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις