Realtors Kreta
Realtors Kreta

Γαύδος: Το σχέδιο της δημάρχου για την απομάκρυνση των «Survivors» θέτει σε κίνδυνο τη νέα ταινία του Νίκου Περάκη

Μέχρι την έβδομη τέχνη φτάνουν τα απόνερα των παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής Γαύδου για το γκρέμισμα σκηνών και καλυβών όπου ζουν οι λεγόμενοι «survivors», οι ερημίτες του νησιού.

Σε αυτό το έκρυθμο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, προσκόμματα συναντά ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης, Νίκος Περάκης, που σχεδίαζε να στήσει ένα ρομαντικό σενάριο με πλούσια αλληγορία στο νησί.

Για τη ρομαντική συνάντηση που θα προέβαλε στην ταινία του σκόπευε να «δανειστεί», με έναν τρόπο, στοιχεία από το ομηρικό έπος, την «Οδύσσεια», τότε που η Καλυψώ έκρυψε τον Οδυσσέα στην «καβάτζα» της στη μυθική Ωγυγία, στην αρχαία Γαύδο.

Το δικό του παραμύθι θα ξεδιπλωνόταν, μεταξύ άλλων, στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, που έχει αποσπάσει διθυράμβους από ξένα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, σε κεντρικό πλάνο θα βρισκόταν μια νεαρή τουρίστρια που θα συναντούσε έναν ιδιόρρυθμο μπλόγκερ κι όλα αυτά σε μια «καβάτζα» του Άη Γιάννη, με το σκηνικό να είναι άκρως ειδυλλιακό.

«Αν δεν βρω όρθια την καβάτζα που φωτογράφισα πέρσι, θα πρέπει ν’ αλλάξω το σενάριο και η Καλυψώ να κρύψει τον εραστή της στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτό της, ένα απ΄ αυτά που πάρκαραν πέρσι στην παραλία του Σαρακήνικου δίπλα στο κύμα, με φόντο το παραλιακό parking. Σίγουρα δεν θα ΄ναι η πιο όμορφη θέα κι ο πιο κατάλληλος χώρος για ν’ αντλήσουν ενέργεια» δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Περάκης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για ενδεχόμενη αλλαγή σεναρίου.

Ορισμένες στιγμές από τη συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών ήταν προγραμματισμένο να εκτυλιχθούν και στην παραλία Σαρακήνικο. Ο σκηνοθέτης δίνει και μια ιστορική διάσταση στο θέμα της διατήρησης των σκηνών: «Τώρα που έμαθα ότι οι αμμόλοφοι του Άη Γιάννη είναι αρχαιολογικός χώρος, σκέφτoμαι ότι η αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει να διατηρήσει μερικές καβάντζες σαν ευφάνταστα μεταβιομηχανικά δείγματα βιοκλιματικής δόμησης με φυσικά υλικά».

«Ελπίζω οι αρμόδιοι να βρήκαν μια σύννομη λύση προτού κατεδαφίσουν τα ερημητήρια, που κρύβονται κάτω από τους κέδρους του Άη Γιάννη. Αν δεν βρω όρθια την καβάντζα που φωτογράφισα πέρσι, θα πρέπει ν’ αλλάξω το σενάριο και η Καλυψώ να κρύψει τον εραστή της στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτό της, ένα απ΄ αυτά που πάρκαραν πέρσι στην παραλία του Σαρακήνικου δίπλα στο κύμα, με φόντο το παραλιακό parking. Σίγουρα δεν θα ΄ναι η πιο όμορφη θέα κι ο πιο κατάλληλος χώρος για ν’ αντλήσουν ενέργεια ατενίζοντας τον ήλιο ή να αισθανθούν τη θετική ενέργεια της μεταφυσικής πύλης ή τη μαγεία των αρχέγονων μύθων του νησιού» προσθέτει ο κ.Περάκης, μιλώντας για τις επικείμενες παρεμβάσεις στις παραλίες της Γαύδου.

Υπενθυμίζεται, στο μεταξύ, ότι η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, είχε προ ημερών γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προσφύγει στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να γκρεμίσει τις σκηνές και τις αυτοσχέδιες καλύβες από παραλίες του νησιού.

Μετά την μεταμεσονύχτια προβολή της εκπομπής «Αυτοψία» για τους ερημίτες της Γαύδου, που ζουν στις πανέμορφες παραλίες της χειμώνα – καλοκαίρι, η δήμαρχος του νησιού μαζί με συνεργείο της δημοτικής αρχής, γκρέμισαν τις αυτοσχέδιες καλύβες και απείλησε τους ερημίτες ότι θα στείλει τον εισαγγελέα.

Το θέμα της τηλεοπτικής εκπομπής «Αυτοψία» αφορούσε στις ξεχωριστές περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που «μετανάστευσαν» στις παραλίες της Γαύδου, από διάφορα μέρη της χώρας, ακόμη και από το εξωτερικό, ο καθένας για τον δικό του λόγο, δημιουργώντας μια μικρή κοινότητα, τα μέλη της οποίας συνυπάρχουν αρμονικά, σεβόμενοι το περιβάλλον.

Τον χειμώνα φροντίζουν να κρατούν καθαρές τις παραλίες και το καλοκαίρι τις προστατεύουν από τις ορδές των χιλιάδων κατασκηνωτών. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, τρία μέλη αυτής της άτυπης κοινότητας φρόντισαν με δική τους πρωτοβουλία να απομακρύνουν με την βάρκα τους μια νεκρή αγελάδα που είχε γίνει εστία μόλυνσης στη αμμουδιά του Άη Γιάννη.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις