Φολικό (ή φυλλικό) οξύ: έλλειψη, συμπτώματα και τροφές
Ας δούμε αρχικά τι είναι το φολικό, φυλλικό οξύ, ή αλλιώς η βιταμίνη Β9. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα Β. δεν το παράγει ο οργανισμός μας, αλλά το προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας.
Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού, ειδικά για την σύνθεση, επιδιόρθωση και μεθυλίωση του DNA. Επίσης είναι απαραίτητο να λαμβάνετε από τις έγκυες γυναίκες κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, γιατί βοηθάει στη γρήγορη κυτταρική διαίρεση. Έλλειψη του φολικού κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.
Γενικά τα συμπτώματα από την έλλειψη φολικού οξέος είναι:
- Διάρροια
- Κόπωση
- Ταχυκαρδία
- Δύσπνοια
- Γλωσσίτιδα ( πληγές στη γλώσσα)
- Κατάθλιψη
- Σύγχυση
- Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και της τρίχας
Εκτός από την κακή διατροφή , η έλλειψη του φολικού οξέος μπορεί να οφείλετε και σε άλλους παράγοντες όπως:
- Κακή απορρόφηση τροφών όπως είναι η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη
- Γενετικές διαταραχές που επηρεάζουν την απορρόφησή του
- Φάρμακα
- Κατάχρηση αλκοόλ
Ας δούμε τώρα σε ποιες τροφές μπορούμε να βρούμε το φολικό οξύ:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακά, μαρούλι, κ.α)
- Όσπρια (φασόλια, φακές)
- Μοσχαρίσιο συκώτι
- Κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό)
- Οστρακοειδή
- Τροφές που είναι ενισχυμένες σε φολικό οξύ, όπως τα δημητριακά
Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος