Βαρδάκης: «Μόνο όπλο κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας οι συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες»

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την υποστελέχωση του Περιφερειακού και Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) Κρήτης, προχώρησαν 16 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Το φαινόμενο πλημμελών ελέγχων λόγω υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αποτελεί πλέον πληγή, καθώς υπάρχουν πλείστα φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, αποτέλεσμα του οποίου είναι πολλοί να αποφεύγουν να εργαστούν στον κλάδο του τουρισμού από το φόβο της αυθαιρεσίας των εργοδοτών. 

  Το Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο. Χαρακτηριστικά, εργάζονταν 8 ελεγκτές πριν τρία χρόνια, ενώ τώρα υπάρχουν μόνο τέσσερις, κάτι που καθιστά ανθρωπίνως αδύνατον να ελέγξουν όλες τις καταγγελίες εργαζομένων. 

«Να υπενθυμίσουμε ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού με προηγούμενη παρέμβασή μας στις 30/1/2022 με την Ερώτηση: “Αποψιλώνεται σταδιακά το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Κρήτης, ενισχύοντας την παραβατικότητα των επιχειρήσεων”, στην οποία δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση και ακόμα χειρότερα, μετά την παρέμβαση, δεν υπήρξε καμία πρόσληψη.

Παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί 3 προσλήψεις για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε επίπεδο Κρήτης για το 2021 και επιπλέον 5 για το 2022, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία πρόσληψη και φυσικά δεν έχει υπάρξει καμία ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, παρότι τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν μετακινηθεί 4 ελεγκτές προς άλλες υπηρεσίες του Φορέα. 

Αποτέλεσμα αυτής της υποστελέχωσης είναι να βιώνουμε μέρες αντίφασης στον ελληνικό τουρισμό. Από τη μία η αγωνιώδης αναζήτηση προσωπικού για τουριστικές εποχικές επιχειρήσεις και από την άλλη οι καταγγελίες των εργαζομένων στον τουρισμό για εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Η επαρκής στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι προϋπόθεση για να παταχθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και να νιώσουν ασφάλεια οι εργαζόμενοι. Άλλωστε, το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης και ασφάλειας του εργαζόμενου, είναι ανάλογο του επιπέδου παρεχόμενης υπηρεσίας», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό για τον χρόνο που θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Π.Ε.Κ.Α.), ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη.

Περισσότερες Ειδήσεις