Νέα μέτρα: Πότε αναμένεται η χαλάρωση – Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Νέα μέτρα: Πότε αναμένεται η χαλάρωση – Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Νέα μέτρα: Πότε αναμένεται η χαλάρωση – Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού;

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Μετά το Πάσχα θα γίνουν βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα προανήγγειλε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ειδικότερα, μετά το Πάσχα θα ισχύσει χαλάρωση των μέτρων που θα ανακοινώσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο BLUE SKY και την εκπομπή Παρεμβάσεις. Διευκρίνισε ότι η ισχύς του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού θα διευκρινιστεί μετά την 1η Μαΐου.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την 4η δόση εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό και το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα ληφθεί Πανευρωπαϊκά εντός του Απριλίου μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων ιατρικών οργανισμών. Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο ή μεθαύριο θα εκδοθεί η Υπουργική απόφαση για την αναστολή των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Αποκάλυψε μάλιστα πως όσοι εμβολιαστούν ακόμη και τώρα εξετάζεται να ανασταλεί αναδρομικά η καταβολή του προστίμου που τους έχει επιβληθεί από τον Ιανουάριο. Δήλωσε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς μέχρι το τέλους του έτους.

Το σχέδιο για το καλοκαίρι

Τη χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα για ένα πιο… ελεύθερο καλοκαίρι είχε αναδείξει νωρίτερα με ρεπορτάζ της Δήμητρης Ευθυμιάδου το Ethnos.gr.

Όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, η τακτική που θα ακολουθηθεί το καλοκαίρι θα θυμίζει αυτή που είχε ακολουθηθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Δηλαδή σε όποια περιοχή καταγράφεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά πλέον με βαριά περιστατικά, θα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα

Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στα νησιά από όπου υπάρχει και δυσκολία μεταφοράς των ασθενών σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρά περιστατικά. Οι ειδικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και όπου κρίνουν μπορεί να προτείνουν την περιστασιακή επαναφορά κάποιων μέτρων.

Εντός της εβδομάδος πάντως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα γνωστοποιήσει τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων της πανδημίας, ο οποίος θα ξεκινά μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Τα εμβόλια

Από την άλλη η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει και τα σχέδιά της για τους εμβολιασμούς και την 4η δόση, σχέδια τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. καθώς αναζητείται κοινή γραμμή.

Θεωρείται πάντως βέβαιον ότι θα υπάρξει 4η δόση για όλο τον πληθυσμό και μάλιστα υποχρεωτικά ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ήδη η τέταρτη δόση εμβολίου χορηγείται προαιρετικά σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

Η απόφαση ελήφθη επειδή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς ενδέχεται να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση.

Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτίμησε ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνεται 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική.

Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά

Την Τρίτη ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν είναι επαρκή τα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο είπε ότι εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τρίτη δόση στα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι είτε αύριο είτε μεθαύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατεύθυνση του οποίου είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους υπογραμμίζοντας ότι «πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά».

Σε σχέση με το Πάσχα, σημείωσε ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές στα μέτρα από αυτό που ζούμε τώρα, καθώς ήδη δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί.
Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις