Τα πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα ενισχύονται

Ενισχύονται τα αδιέξοδα για την κυβέρνηση και την κοινωνία, μπροστά στις επάλληλες κρίσεις, που ενδυναμώνονται, χωρίς αποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης τους και χωρίς ανακούφιση της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αυτή, που απασχολεί περισσότερο το 85% των πολιτών, είναι ηανεξέλεγκτη κρίση τιμών και ακρίβειας, καθώς ήδη 6 στους 10 έχουν κόψει βασικά είδη διατροφής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΕ. Το 74% έχει μειώσει τις δαπάνες για τη θέρμανση και το 80% για την ψυχαγωγία. Στις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν νέες ανατιμήσεις, λόγω της αύξησης στα κόστη παραγωγής στις βιομηχανίες. Ο δε πληθωρισμός το Μάρτιο θα προσεγγίσει το 9%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλήςκάνει λόγο για 11%.
Επίκειται,κατά συνέπεια,μια επισιτιστική κρίση, λόγω της νέας φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, με τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, την απραξία και τις συνειδητές παραλείψεις της, καθώς υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, την αισχροκέρδεια, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τα οποία το 2022 υπολογίζονται για τη χώρα μας στα 3 δις ευρώ. Πολλές χώρες της ΕΕ,αντίθετα, τα φορολογούν, μειώνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και παίρνουν μέτρα στήριξης του λαού τους, προτάσεις και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αγνοεί αλαζονικά ο Κ.Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αναγνώριζε άλλωστε το πρόβληματης ακρίβειας και τις ευθύνες της,αλλά το θεώρησε προσωρινό. Στην προ ολίγων ημερών συνεδρίαση, που επιτέλους αποφάσισαν να κάνουν, οι άριστοι του Χάρβαντ διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις και πήραν την απόφαση να προωθήσουν την καλλιέργεια ηλιάνθου, που θα αποδώσει μετά από ένα χρόνο.
Ο δε πόλεμος στην Ουκρανία αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμα του και στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία, αφού αυξάνονται οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, αλλά και η έλλειψη τους. Από την πρώτη Απριλίου ο Πούτιν απαιτεί από τιςχώρες, που του επέβαλαν κυρώσεις, να πληρώνουν το πετρέλαιο και το αέριο σε ρούβλια, το εθνικό νόμισμα, του οποίου η αξία επανέρχεται στην προ πολέμου τιμή.
Στην ευρωπαϊκήεξάλλου Σύνοδο Κορυφής, 25/3/2022, που θα λάβει το Μάιο μέτρα, για τις τιμές ενέργειας, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, έπαιξε το ρόλο του κομπάρσου, προστάτη των καρτέλ, δεν μίλησε για τα υπερκέρδη, ούτε για τη φορολόγηση τους και δεν διεκδίκησε μέτρα για τη στήριξη των πολιτών.Η Ελλάδα είναι η μοναδική εξάλλου χώρα της Ευρώπης, που δεν λαμβάνει μέτρα κατά της ακρίβειας, παρά την υπόδειξη της Κομισιόν, αλλά και την κυβερνητική φθορά και την κοινωνική δυσαρέσκεια.Η Ισπανία και η Πορτογαλία απεναντίας διεκδίκησαν και πέτυχαν για τη χώρα τους,στη Σύνοδο, ειδική άδεια να διαχειριστούν δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, τα πανδημικά αδιέξοδα συνεχίζονται, καθώς η πανδημία είναι απειλητικά παρούσαμε το νέο κύμα της, τα κρούσματα αυξάνονται, καθώς και οι εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι, ενώ οι θάνατοι ημερησίως είναι πολλοί. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τη μη χαλάρωση των μέτρων, μέχρι την πρωτομαγιά,παρόλο που η κυβέρνησηζητά την άρση τους, ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Απαξιώνοντας επιπλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη το δημόσιο σύστημα Υγείας καιπροωθώντας την ιδιωτικοποίηση του, καταργεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τη δωρεάν, καθολική πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των υγειονομικών. Για τους γιατρούς, τους μαχητές της πανδημίας, πέρασε εν κρυπτώ νόμο, που καταργεί τη μονιμότητα των γιατρών στο ΕΣΥ, μετά την ολοκλήρωση της πενταετίας από τον διορισμό τους και δεν μονιμοποιούνται μέσα από την ατομική κρίση, όπως όριζε ο νόμος του 2009, ανατρέποντας τα εργασιακά κεκτημένα των γιατρών. Η θέση τους επαναπροκηρύσσεται, και απολύονται , αν δεν την καταλάβουν, προκειμένου βέβαια να τοποθετηθούν ‘’γαλάζιοι’’ αρεστοί. Αυτό όμως είναι αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην Ελλάδα. Ενώ υγεία θα έχουν όσοι μπορούν να πληρώνουν και όσοι θα έχουν πολιτικό μέσο.
Και το δημοκρατικό, επιπρόσθετα, αδιέξοδο, που επιφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, διασύρει διεθνώς τη χώρα μας, συγκρινόμενη με την Ουγγαρία. Η πρόσφατη έκθεση Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων καταγγέλλει την υποβάθμιση και τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, τους κινδύνους κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων και τη χειραγώγηση τους, καθώς και τον έλεγχο της πληροφορίας και την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης. Επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε «η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ, που θεωρούνται ‘’προβληματικές’’ ως προς την ελευθερία του Τύπου».
Η Δημοκρατία,ωστόσο, πρέπει να αποκατασταθεί στην εξουσία, στη χώρα, που τη γέννησε.Θεωρείται αναγκαία, όσο ποτέ, η προοδευτική πολιτική αλλαγή, η συμμαχική δημοκρατική κυβέρνηση, που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, θα σταματήσει τη φτωχοποίηση του λαού ‘’το θεσμικό κατήφορο’’ και θα διασώσει την κοινωνική συνοχή.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θέλει, μπορεί και ξέρει να κυβερνήσει την Ελλάδα, έχει σχέδιο, ολοκληρωμένο πρόγραμμακαι απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας, με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και της ζοφερής καθημερινότητας τους.
Χρυσάνθη Καμπουράκη μέλος της Ν.Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια Βουλευτής

