Realtors Kreta
Realtors Kreta

Απαράδεκτη και αντισυμβατική η απόφαση της ΕΤΑΔ

Mε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αντισυμβατική την απόφαση της ΕΤΑΔ για υφαρπαγή της έκτασης των 55 περίπου στρεμμάτων της πρώην Βάσης Γουρνών στην οποία στεγάζεται και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και ζητά τη συνέχιση της παραχώρησης της και την έκδοση της προβλεπόμενης από τον ισχύοντα νόμο Υπουργικής Απόφασης  για την οριστική παραχώρηση της στην τοπική κοινωνία.

 

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης  ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Με μια απαράδεκτη απόφαση η ΕΤΑΔ ζητά πίσω της έκτασης 55 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί βάση συμφωνιών και αποφάσεων  στην τοπική κοινωνία για αναπτυξιακές  δραστηριότητες. Υπενθυμίζω ότι η παραχώρηση της έκτασης αυτής στην τοπική κοινωνία ήταν μέρη της «συμφωνίας» της, με την κεντρική εξουσία  προκειμένου να υλοποιηθεί ο υπόλοιπος χώρος της πρώην Βάσης από την ΚΕΔ.

Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 29/27.11.1997 απόφαση η ΚΕΔ παραχώρησε χώρο εμβαδού 51.000 τ.μ. του Α.Β.Κ 289 Ν. Ηρακλείου ανατολικού τμήματος της πρώην Βάσης Γουρνών στην εταιρεία ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ με σκοπό την δημιουργία Εκθεσιακού κέντρου αρχικά έως την 31.12.2012 ενώ με το 10.06.2005 παραχωρητήριο παρέτεινε την διάρκεια της παραχώρησης κατά δεκατρία έτη έως την 31.12.2025.

Επίσης, σύμφωνα με την 4/05.02.2004/ΣΤ1 απόφαση του Δ/Σ της ΚΕΔ έγινε άλλη παραχώρηση προς την ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε. έκτασης εμβαδού 4.401 τ.μ. με σκοπό την στέγαση της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΟΥΡΝΩΝ Α.Ε. για αόριστο χρονικό διάστημα.

Επί του παραχωρηθέντος ακινήτου Α.Β.Κ 289. των 51.000 τ.μ. έχει ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, με δαπάνες τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο και του Εμπορικού Επιμελητήριου Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί υλοποίηση των όρων παραχώρησης και λειτουργεί ως Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με μεγάλη κτιριακή και εμπορική αξία αλλά πρωτίστως με μεγάλη ηθική αξία και κοινωνική αποδοχή από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου και όχι μόνο.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ 4613/12-04-21 έγγραφο της η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ΕΤΑΔ Α.Ε. προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, κοινοποιεί την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου για ανάκληση των παραπάνω παραχωρήσεων και μάλιστα ζητά την παράδοση του ακινήτου στην ΕΤΑΔ και παρά τις διαμαρτυρίες  της ΠΕΔ, του κτηματολογίου του Δήμου Χερσονήσου των επιχειρηματιών και όλης της κοινωνίας.

Επειδή η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αξιοποίηση των 345 στρεμμάτων  της Βάσης Γουρνών από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του ΕΣΧΑΔΑ που εκπονήθηκε για Τουριστική εκμετάλλευση αλλά και εγκατάσταση καζίνο δόθηκε με δεδομένη την παραχώρηση της έκτασης αυτής στην τοπική κοινωνία  και επειδή η ΕΤΑΔ με πρόσφατη επιστολή της επιμένει στην απαράδεκτη, αντισυμβατική της συμπεριφορά

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να συνεχιστεί από την ΕΤΑΔ η παραχώρηση της  ακίνητης έκτασης στην οποία στεγάζεται και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και η αξιοποίηση του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και μετά από διαβούλευση με τους φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, ΠΕΔ Κρήτης,  Δήμος Χερσονήσου, Ειρήνη Α.Ε. κλπ) να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις;
  2. Προτίθεστε να εκδώσετε  την προβλεπόμενη από τον ισχύοντα νόμο Υπουργική Απόφαση  για την οριστική παραχώρηση της έκτασης στην τοπική κοινωνία προκειμένου να συνεχιστούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες;
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις