Το Ηράκλειο «αποχαιρετά» σήμερα τον Αντιστασιακό Δημοσθένη Ραπτόπουλο

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Στην τελευταία του κατοικία θα οδηγήσουν σήμερα συγγενείς, γνωστοί και οικείοι το Δημοσθένη Ραπτόπουλο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή χθες σε ηλικία 95 ετών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου στις 11.00 το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας Μασταμπά.

Ο εκλιπών, Δημοσθένης Ραπτόπουλος, ήταν γιος μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της Εθνικής Αντίστασης σε όλη την Κρήτη, του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου.

Ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος υπήρξε αρχηγός της πρώτης παγκρήτιας αντιστασιακής οργάνωσης, της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής, που ίδρυσε στις 3.8.1941 στους Φιλίππους Μονοφατσίου, μαζί με επτά ακόμη αξιωματικούς που αρνήθηκαν την ιταμή συνθηκολόγηση Τσολάκογλου.

Συνελήφθη από τους Ιταλούς μετά από προδοσία στις 22 Φεβρουαρίου του 1942 και παραδόθηκε στους Γερμανούς που, μετά από φοβερές ανακρίσεις, τον οδήγησαν στο κολαστήριο της Αγυιάς Χανίων στις 22 Μαΐου 1942. Ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος αν και είχε τη δυνατότητα να δραπετεύσει το απέφυγε, φοβούμενος τις πράξεις αντεκδίκησης των Γερμανών, οι οποίοι τελικά τον εκτέλεσαν στην Αγυιά στις 3.9.1942.

Λίγο πριν την εκτέλεσή του ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος έστειλε το τελευταίο σημείωμα στην οικογένειά του, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του γράφοντάς τους το εξής συγκλονιστικό – δηλωτικό της μεγαλοσύνης του: «Συγχωρήσετε τους εχθρούς μου και εστέ υπερήφανοι».

Και τα παιδιά του, η Αταλάντη και ο Δημοσθένης το έκαναν πράξη. Ρίχθηκαν στον αντιστασιακό αγώνα και αργότερα στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες με θαυμαστά επιτεύγματα.

Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος ήταν Μηχανικός και σημαντικός ερευνητής της Ιστορίας της Κρητικής Εθνικής Αντίστασης. Στήριξε ολόψυχα τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Τίμησε την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη θερμή ανταπόκρισή του στις πρωτοβουλίες της.

Τιμήθηκε για την σπουδαία αντιστασιακή του δράση και τον αγώνα του για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε εκδήλωση στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στις 16.9.2014.

Ο Αριστομένης Συγγελάκης με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στο χαρακτήρα του Δημοσθένη Ραπτόπουλου: «Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και να συνομιλήσω αρκετές φορές μαζί του. Κάποιες φορές παρουσία και της Άννας Μανουσάκη – Μεταξάκη, σπουδαίας μελετητριας της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη.

Με εντυπωσίασε ο μειλίχιος χαρακτήρας του, η γενναιοδωρία του, η ευγένεια, η αξιοπρέπεια του. Αλλά και η ασίγαστη φλόγα για Μνήμη και Δικαιοσύνη που έκαιγε μέσα του. Μας έδινε, πάντα, θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, να παλέψουμε για το δίκαιο. Ζέσταινε με τα λόγια και τις πράξεις του τις καρδιές μας. Χωρίς ίχνος μνησικακίας αλλά με υπερηφάνεια και πάθος για αγώνα, τηρώντας κατά γράμμα την τελευταία παραγγελιά του σπουδαίου πατέρα του».

Το ψήφισμα του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης

Στο άκουσμα του θανάτου του Δημοσθένη Ραπτόπουλου ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα.

Το ψήφισμα αναφέρει:

«Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού συναδέλφου Δημοσθένη Ραπτόπουλου.

Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος υπήρξε ο ¨Πατριάχρης¨ των Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ηρακλείου.

Υπήρξε πρωτεργάτης στα θέματα των μελετών δημοσίων έργων, και άφησε το αποτύπωμα του ξεκάθαρα στα δημόσια έργα που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις μελέτες του. Κορυφαία είναι η μελέτη της σήραγγας του Βραχασίου, η πρώτη σήραγγα εθνικής οδοποιίας που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Στα χρόνια που ασκούσε το επάγγελμα, μαθήτευσαν κοντά του πολλοί συνάδελφοι, αποκομίζοντας σημαντικές τεχνικές γνώσεις και εμπειρίες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση και αφιερώθηκε στην ανάδειξη των ιστορικών και σημαντικών εκείνων γεγονότων.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Συλλόγου, εκφράζοντας τα βαθύτερα αισθήματα των συναδέλφων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, αποφάσισε:

Να υποβάλλει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος και

Να παραστεί στην κηδεία του».

To ψήφισμα του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ψήφισμα για το θάνατο του Δημοσθένη Ραπτόπουλου εξέδωσε και το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Ανατολικής Κρήτης εκφράζοντας την βαθύτατη θλίψη της με αφορμή την είδηση του θανάτου του εκλεκτού συνάδελφου και μέλους του Τ.Ε.Ε. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ, Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω :

  • Να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα,
  • Να αποσταλεί συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένειά του,
  • Να καταθέσει το ποσό των 50,00 € στο ίδρυμα «Ηλιαχτίδα»

Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος, υπήρξε γιος του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου αντιστασιακού και αρχηγού της πρώτης παγκρήτιας αντιστασιακής οργάνωσης στη Μεγαλόνησο, αγωνίστηκε και ο ίδιος στην υπεράσπιση της πατρίδας και των αξιών της. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός. Υπήρξε από τα πρώτα μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ καθώς και του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ηρακλείου.

Την περίοδο 1975-1978 μετά την δικτατορία είχε εκλεγεί στην Δ.Ε. του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης όπου χάρη στην επιστημονική του κατάρτιση η προσφορά του ήταν σημαντική.

Εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του τεχνικό γραφείο με πολυετή εμπειρία στην εκπόνηση μελετών δημοσίων έργων. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είναι η μελέτη της σήραγγας του Βραχασίου η πρώτη σήραγγα εθνικής οδοποιίας που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Τον
χαρακτήριζαν η πηγαία ευγένεια, η φιλικότητα, η εντιμότητα, η εργατικότητα
και το πάθος για προσφορά των γνώσεων του, όπως παραδέχονται όλοι όσοι
τον γνώριζαν μέσα από την επαγγελματική συνεργασία μαζί του.

Ήταν άνθρωπος διακριτικός και διακρινόταν για την συγκρότηση , τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα του.

Η απουσία του θα είναι μεγάλη για όλους όσους τον γνώριζαν.

Απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 2022.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 1η Απριλίου στις 11.00πμ στην Παναγίτσα Μασταμπά».

 

 

 

Περισσότερες Ειδήσεις