Ο Γ. Σκορδίλης για τη Διημερίδα για τους σεισμούς

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργου Σκορδίλη στη Διημερίδα Ευαισθητοποίησης έναντι της απειλής των Σεισμών

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι

Η γνώση που αποκτούμε στη διαχείριση έκτακτων συνθηκών αυξημένου κινδύνου, είναι από το πιο σημαντικά και αποτελεσματικά μέσα για τη διαχείριση του.

Είναι αυτή, που θα καθορίσει τις επιλογές μας, το στρατηγικό σχεδιασμό μας, τις αποφάσεις και τις δράσεις μας.

Γι’ αυτό το λόγο, κάθε επιστημονική συνάντηση που εμπλουτίζει την υφιστάμενη γνώση μας και διευρύνει το πλέγμα των δυνατοτήτων μας, διανοητικών και πρακτικών, έχει ξεχωριστή αξία.

Με ικανοποίηση συμμετέχω, λοιπόν, ως Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Ρεθύμνης, στις εργασίες της Διημερίδας, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία και παράγωγο σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης και της Δνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας, η θεματολογία, οι καταξιωμένοι εισηγητές της και η βιωματική άσκηση σεισμού που θα πραγματοποιηθεί αύριο, καταδεικνύουν τη σημασία που αποδίδουμε στην αντιμετώπιση των σεισμών.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, καθώς και για τις επιφορτισμένες με το δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας υπηρεσίες όπως είναι η Πυροσβεστική, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα η προστασία των πολιτών από κάθε ακραίο φαινόμενο, εν προκειμένω από τη σεισμική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει το νησί μας συχνά και έντονα.

Πλέον, είναι τόσο ορατές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητα μας και προοιωνίζονται με τόσο ξεκάθαρο και αμείλικτο τρόπο τις ανησυχητικές μελλοντικές εξελίξεις, που κάθε εφησυχασμός είναι ταυτόσημος με εγκληματική αμέλεια ενάντια στη ζωή στον πλανήτη μας.

Συναντιόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, για να ενημερωθούμε για τα νέα δεδομένα που εφαρμόζονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τους σεισμούς στη χώρας μας και στο εξωτερικό, να μοιραστούμε με τους επιστήμονες την απαιτούμενη τεχνογνωσία στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και να πληροφορηθούμε, έγκυρα και αξιόπιστα, για τα ιδιαίτερα γεωδυναμικά χαρακτηριστικά του νησιού μας και τη σεισμικότητα του, αντλώντας από το τραγική εμπειρία του σεισμού στο Αρκαλοχώρι.

Δεδομένου του τοπικού ενδιαφέροντος, θα εστιάσουμε στο Ρέθυμνο για να ακούσουμε τις προτάσεις των ειδικών για τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην πόλη μας.

Ο διάλογος που θ’ αναπτυχθεί μετά τη λήξη των εισηγήσεων θα μας προσφέρει μια εξαιρετική και πολλαπλώς χρήσιμη δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων, καλών πρακτικών και προτάσεων ώστε να επιτελέσουμε με συνέπεια, επάρκεια και ζωτική αποφασιστικότητα το έργο μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β βαθμού, στις δυσχερείς συνθήκες μιας σεισμικής δραστηριότητας.

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που επισείουν οι ισχύουσες ζοφερές συνθήκες που επικρατούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στο σχεδιασμό δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Εντούτοις, δεν αποθαρρυνόμαστε.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να αγωνιζόμαστε και να συμπορευόμαστε, με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο και τις δυνατότητες τους κάθε φορέα, για να διαφυλάξουμε στο μέτρο του δυνατού τις συνθήκες ασφάλειας των πολιτών και να εξασφαλίσουμε, με την πρόληψη και την κατάλληλη προετοιμασία, την επιτυχή ανταπόκρισή μας στην αντιμετώπιση ανατροπών και καταστροφών, είτε αυτές εκπορεύονται από ανθρώπινη παρέμβαση είτε από την ίδια τη Φύση.

Στην περίπτωση του σεισμού, η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η εξοικείωση των πολιτών με τρόπους και μεθόδους ατομικής μα και συλλογικής άμυνας και προστασίας τους, θα τους καταστήσει τους καλύτερους συνεργούς του έργου μας, που απευθύνεται στους ίδιους και στην προστασία του γενέθλιου τόπου μας.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι να δοθούν πολλές ανάλογες ευκαιρίες στο μέλλον, χωρίς δυσάρεστες αφορμές ελπίζω, για να βελτιώνουμε διαρκώς όσα επιδιώκουμε να προσφέρουμε και να επιτύχουμε, μαζί.»

 

Περισσότερες Ειδήσεις