Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ – “Θα ενισχύσουμε περισσότερο την Ουκρανία”

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Σύνοδος των G7, καθώς και των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι αμέριστη η υποστήριξη προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας απηύθυνε μήνυμα και μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια».

«Η εισβολή του Πούτιν άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας» και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες απαντήσεις, πρόσθεσε.

Σημαντική στρατιωτική θωράκιση σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, ανακοινώθηκε επίσης ως ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε συνέπειες στη Ρωσία για να επέλθει το τέλος αυτού του βάναυσου πολέμου» τόνισε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να σταματήσει να διαδίδει «κατάφωρα ψέματα» σχετικά με την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ανταποκριθεί στις «ευθύνες» της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παροχή εξοπλισμού στην Ουκρανία

Οι ηγέτες αποφάσισαν να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία. Ειδικότερα, θα εξοπλίσουν το Κίεβο με σημαντικές δυνάμεις σε drone, αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα δώσει βοήθεια στο ζήτημα προστασίας έναντι ακτινολογικών ραδιενεργών, χημικών και βιολογικών όπλων. «Θα δώσουμε συσκευές προστασίας και συμβουλές, όπως και εξοπλισμό για την προστασία και τον έλεγχο χρήσεων» διευκρίνισε.

«Έχουμε την ευθύνη να μην υπάρχει επιδείνωση του κινδύνου του πολέμου γιατί θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξουμε όλα τα μέρη που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρεθούν σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών και η Γεωργία», πρόσθεσε.

Περισσότερες Ειδήσεις