Ελευθερία Γερμανάκη: Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου συνεχώς βελτιώνεται
Ελευθερία Γερμανάκη: Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου συνεχώς βελτιώνεται

Ελευθερία Γερμανάκη: Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου συνεχώς βελτιώνεται

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ο 8ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι διοργανωτές του μιλούν για ίσως τον καλύτερο μέχρι στιγμής διαγωνισμό που έχει διοργανωθεί, καθώς υπήρξε πολύ μεγάλη η μεγάλη συμμετοχή δειγμάτων Κρητικού ελαιολάδου.

Φέτος αξιολογήθηκαν 84 δείγματα από 56 τυποποιητές παραγωγούς από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας για μια ακόμη χρονιά το θεσμό του διαγωνισμού, γεγονός που ικανοποίησε τους διοργανωτές δεδομένου ότι σκοπός του διαγωνισμού είναι η στήριξη και προβολή του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου, όπως και την διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών κατά την ορθή διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Το Iraklionews.gr επικοινώνησε με την Ελευθερία Γερμανάκη, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, Υπεύθυνη οργανοληπτικού εργαστηρίου Κρήτης  του ΑΣ Ρεθύμνου και Διεθνής κριτής Ελαιολάδου, η οποία επεσήμανε ότι ο φετινός διαγωνισμός ήταν ίσως ο καλύτερος που έχει διεξαχθή μέχρι σήμερα, καθώς το εξαιρετικό αυτήν την χρονιάς ήταν ότι 75% των δειγμάτων συγκέντρωσε βαθμολογία άνω των 80 βαθμών. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα γιατί σε διεθνείς διαγωνισμούς αντιστοιχεί με χρυσό βραβείο, δεδομένου και της αυστηρότητας της διαδικασίας καθώς είναι στα πρότυπα των διεθνών διαγωνισμών και μας δείχνει τη βελτίωση του μέσου όρου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ενθαρρυντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι φέτος στο διαγωνισμό συμμετείχαν νέοι παραγωγοί με νέες ετικέτες γεγονός που δείχνε πώς το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι, με όρεξη και ιδέες, ενώ την ίδια ώρα η παρουσία νέων ετικετών τυποποίησης ισχυροποιεί την αξία του πράσινου χρυσού της Κρήτης.

Η κα. Γερμανάκη παράλληλα επισήμανε ότι από το 2015 που πραγματοποιήθηκε δειλά – δειλά ο πρώτος διαγωνισμός  μέχρι σήμερα, η διαπιστώνεται μία συνεχή βελτίωση των δειγμάτων που συμμετέχουν, ενώ έχουμε μεγαλύτερη γνώση για την ποιότητά του χάρις στα οργανοληπτικά μέσα που πλέον διαθέτουμε.

Κάθε ετικέτα μπορεί να έχει εξατομικευμένη συμβουλευτική

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός διαθέτει και μία μεγάλη ιδιαιτερότητα, καθώς η προσπάθεια της Περιφέρειας και όλων των φορέων που συμμετέχουν δεν τελειώνει με την απονομή των βραβείων.

Συνεχίζεται όλο τον χρόνο και για αυτό τον λόγο και φέτος οι παραγωγοί και τυποποιητές θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπική συμβουλευτική τόσο για τα ευρήματα στο ελαιόλαδο που διαγωνίστηκε, όσο και σε μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα ποιότητας και αναγνώρισης του οργανοληπτικού προφίλ του κάθε ξεχωριστού ελαιολάδου.

«Η Κρήτη διαθέτει τα εχέγγυα για να παράγει ένα ποιοτικό προϊόν, ωστόσο πολλές φορές το χαλάμε στη διαδικασία, ελαιοτριβείο, αποθήκευση, από άγνοια. Οπότε θεωρούμε ότι καλό είναι να γνωρίζει ο παραγωγός τι πήγε στραβά και να βελτιωθεί. Αυτό είναι και ο στόχος μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη», υπογράμμισε η κα. Γερμανάκη.

Έχουμε αποσπάσει το βραβείο Best of Crete

Παράλληλα, η κα. Γερμανάκη αναφέρθηκε και στην διάκριση που έχει κατακτήσει το κρητικό ελαιόλαδο σε διεθνείς διαγωνισμούς: «Ως Παγκρήτιος αλλά και μέσα από τη συμμετοχή των δοκιμαστών και του πάνελ σε διεθνείς διαγωνισμούς έχουμε πετύχει να αποσπάσουμε ένα βραβείο του καλύτερου ελαιολάδου από την Κρήτη, ένα Best of Crete σε διάφορους διαγωνισμούς. Όπως αντιλαμβάνεστε η διάκριση αυτή του ελαιολάδου έχει μεγάλη βαρύτητα καθώς στο εξωτερικό η Κρήτη αναφέρεται ως μία περιοχή που παράγει ποιότητα».

Οι συμμετοχές των επιχειρήσεων και οι κατηγορίες των βραβείων

Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των 56 επιχειρήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα ήταν: 19 από την Π.Ε. Ηρακλείου, 11 από την Π.Ε. Χανίων, 11 από την Π.Ε. Ρεθύμνου και 15 επιχειρήσεις από την Π.Ε. Λασιθίου. Οι ποικιλίες ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν αφορούσαν κυρίως στην ποικιλία Κορωνέικη με 78 δείγματα, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν 5 δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, και 1 θρουμπολιάς / χονδρολιάς. Στο σύνολο των 84 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 39 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 21 στην βιολογική καλλιέργεια και 24 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ –ΠΓΕ.

Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν τρεις:

  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας(συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ

(με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)

Φέτος για πρώτη φορά βραβεύτηκε και η κατηγορία best of Περιφερειακή Ενότητα, το καλύτερο ελαιόλαδο με γεωγραφικά κριτήρια οπότε είχαμε 4 νέες βραβεύσεις σε απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως της κατηγόρια, σε best of Chania, bestof Rethymno, best of Heraklio και best of Lassithi.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις