Ρομαντισμός και Σήμερα: Στο ΠΣΚΗ το ρεσιτάλ μουσικής δωματίου

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Με μια παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, τρία κομμάτια για όμποε και πιάνο του Ι. Γκίκα γραμμένα ειδικά για την περίσταση, ο Γιάννης Οικονόμου στο όμποε και η Κασσάνδρα Φουντουλάκη στο πιάνο, παρουσιάζουν το ρεσιτάλ «Ρομαντισμός και Σήμερα» σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 21:00, στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ.

Οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν το κοινό σε μια μουσική διαδρομή που ξεκινά από την εποχή του Ρομαντισμού, με έργα των Σούμαν και Λιστ, περνά από τη Γαλλία των Πουλένκ και Μποζά, παίρνοντας τις πιο ρομαντικές μουσικές φόρμες, εκείνες της ρομάντσας, της μπαλάντας, της σονάτας και της φαντασίας, και φτάνει έως το σήμερα. Το ρεσιτάλ θα ολοκληρωθεί εξαιρετικά, με τα τρία κομμάτια για όμποε και πιάνο του Ι. Γκίκα, με τίτλο «Η μπαλαρίνα», «Ο στρατιώτης» και «Το μαγικό ρολόι», βασισμένα σε πίνακες των Ντεγκά, Φαέντ και Νταλί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση.

Συντελεστές
Γιάννης Οικονόμου | όμποε
Κασσάνδρα Φουντουλάκη | πιάνο

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

● Το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00 – τηλ. 2813409247)

● Την ticketservices.gr, από εδώ

● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19, για την είσοδο σε κάθε κλειστή αίθουσα, οι θεατές οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού (να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή νόσησης κατά την είσοδο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το ΠΣΚΗ επιπρόσθετα θα τηρήσει, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού στις κλειστές του αίθουσες, αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Πρόγραμμα:

Ρόμπερτ Σούμαν | 3 ρομάντσες για όμποε και πιάνο Op. 94
Nicht schnell (όχι γρήγορα)
Einfach, innig (απλό, εγκάρδιο)
Nicht schnell (όχι γρήγορα)

Φραντς Λιστ | Μπαλάντα Νο. 2 σε σι ελάσσονα, S171, για πιάνο

Φρανσίς Πουλένκ | Σονάτα για όμποε και πιάνο
Ελεγεία (Ειρηνικά, χωρίς βιασύνη)
Σκέρτσο (Πολύ ζωηρό)
Θρήνος (Πολύ ήρεμο)

Εζέν Μποζά | Ιταλική Φαντασία για όμποε και πιάνο

Ιωάννης Γκίκας | 3 κομμάτια για όμποε και πιάνο, βασισμένα σε πίνακες των Ντεγκά, Λόιτσε και Νταλί (1η παγκόσμια εκτέλεση)
Η μπαλαρίνα
Ο στρατιώτης
Το μαγικό ρολόι

Βιογραφικά

Γιάννης Οικονόμου | ομποΐστας

Γεννήθηκε στην Αθήνα σε μουσική οικογένεια. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές με τον Χρήστο Αργυρόπουλο. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα παμψηφεί (τάξη Κλώντ Σιελέ). Έγινε δεκτός κατόπιν διαγωνισμού στην Μanchattan School of Music. Έχει παρακολουθήσει masterclass των Χάνσγιοργκ Σέλενμπεργκερ, Μόρις Μπόιργκ και μαθήματα με τον Φρανσουά Λελέ.
Υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων υπό τους Μάρινερ, Τεμιρκάνοφ, Μαζούρ κ.ά. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Φινλανδία, Τουρκία) με Ορχήστρες όπως οι Κ.Ο.Α., Ορχήστρα Πατρών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Φιλανδικού Ραδιοφώνου, Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ, σε ρεσιτάλ και σε σύνολα μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Αυστρία, Αγγλία. Το 2003 κατόπιν πρόσκλησης του Αmerican Ballet Theatre εμφανίστηκε ως σολίστ με την Ορχήστρα Εναρμόνια στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Γης στην Θεσσαλονίκη. Έχει ηχογραφήσει κλασσική, έντεχνη και προκλασική μουσική (Oreste , MDG). Μεταξύ 1997 και 2003 υπήρξε σόλο ομποΐστας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Από το 2008 είναι υπεύθυνος πνευστών στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων. Το 2019 έγινε μέλος του Ventus ensemble, σχήματος που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς όλων των ελληνικών ορχηστρών. Συνεργάζεται με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στην εκμάθηση ρεπερτορίου των ξύλινων πνευστών. Είναι καθηγητής όμποε στο Διεθνές ωδείο Αθήνας.

Κασσάνδρα Φουντουλάκη | πιανίστα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές σε ηλικία έξι ετών. Σπούδασε πιάνο και μουσική δωματίου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών απ’ όπου απέκτησε Πτυχίο Πιάνου με Άριστα παμψηφεί, στο Ωδείο Αθηνών ως υπότροφος στην τάξη πιάνου της Μαρίας Ευστρατιάδη και απέκτησε Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τους Δημήτρη Τουφεξή και Διονύση Μαλλούχο. Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας και Αντίστιξης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πιάνου, όπως των Γκάνεφ, Πέτριν, Γουβέλη, Παληού, Σαλίνας, Μπογκντάνοφ, Σαραφιανό, Μιχαηλίδου, Ευνουχίδου. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου, σε φεστιβάλ και έχει δώσει ρεσιτάλ ( Ωδείο Αθηνών, Αττικό Ωδείο, Εθνικό Ωδείο Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πιάνου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Νομισματικό Μουσείο, Ιανός, Απολλώνειο Ωδείο, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Πολυχώρος Διέλευσις). Έχει επιλεγεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone στην Ελλάδα ως η αποκλειστική πιανίστα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για το 2021-2022 εις μνήμην του συνθέτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ιταλικό Ινστιτούτο και σε θερινά Φεστιβάλ Μουσικής. Με διακεκριμένους μουσικούς από την Αυστρία και την Ελλάδα, έχει ιδρύσει το μουσικό σχήμα Contra tiempo ensemble, που ειδικεύεται σε πρωτοπόρους συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα. Διδάσκει πιάνο στο Δελφικό Ωδείο Αθηνών.

Ιωάννης Γκίκας | συνθέτης
Ο Ιωάννης Γκίκας είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής και εκπαιδευτικός μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό ωδείο. Το 1999 ίδρυσε το οκτέτο Μείζονες Απουσίες, με το οποίο εμφανίστηκε ως πιανίστας – ενορχηστρωτής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με έργα κινηματογραφικής μουσικής και Ελλήνων συνθετών. Έργα και ενορχηστρώσεις του έχουν παιχτεί και ηχογραφηθεί από όλες τις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας, όπως οι Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Ορχήστρα Λυρικής Σκηνής, Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής κ.α. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, συμφωνική μουσική και μουσική δωματίου και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες οι Τζέρεμι Άιρονς, Βίκυ Λέανδρος, Μαρκέλα Χατζιάνο, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πλατύραχος, Φωκάς Ευαγγελινός, Σόνια Θεοδωρίδου και με διακεκριμένους μαέστρους όπως οι Μίλτος Λογιάδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Αναστάσιος Συμεωνίδης, Δημήτρης Μπουζάνης κ.α. Το 2005 ήταν συνεργάτης του Νίκου Πλατύραχου στις ενορχηστρώσεις της μουσικής για την ταινία Η χορωδία του Χαρίτωνα, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Το 2011 έγραψε τη μουσική για τη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων Struthio, σε σκηνοθεσία Αλέξη Χαβιάρα. Τον Σεπτέμβρη του 2018 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ηχογράφησε τρία έργα του για το Τρίτο Πρόγραμμα.

Πενήντα μαθητές προσκεκλημένοι του Συλλόγου Φίλων του ΠΣΚΗ στη μουσική εκδήλωση 

Πρώτη δράση του Συλλόγου Φίλων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, και ενδεικτική για τις προθέσεις των ιδρυτών του: Πενήντα μαθητές του Μουσικού και του Καλλιτεχνικού Σχολείου και του Δημοτικού Ωδείου μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους θα παρακολουθήσουν, προσκεκλημένοι του Συλλόγου, το σημερινό ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στο Πολιτιστικό Κέντρο, με εισιτήρια που ο Σύλλογος αγόρασε από τον διοργανωτή.

Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «Ρομαντισμός και σήμερα», με τον Γιάννη Οικονόμου, όμποε, και την Κασσάνδρα Φουντουλάκη, πιάνο, σε έργα Σούμαν, Λιστ, Πουλένκ, Μποζά και Ι. Γκίκα.

Ο Σύλλογος Φίλων θα επιδιώξει να κάνει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους, και ιδιαίτερα νέους, συμμέτοχους στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού που παράγει το ΠΣΚΗ.

Από τις αμέσως επόμενες μέρες, θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στο Σύλλογο Φίλων του ΠΣΚΗ νέων μελών που επιθυμούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του.

Περισσότερες Ειδήσεις