Μαθητές από το Ηράκλειο τραγουδούν για τις δολοφονημένες (vid)

Την Τρίτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό μουσικό βίντεο στο youtube όπου το 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», και το μουσικό σχήμα του λυκείου «11 & κάτι» τραγουδούν σε ρυθμό αφήγησης για τις γυναικοκτονίες, αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες ύματα κακοποίησης και έμφυλης βίας.

Πρόκειται για το βίντεο ενός γνωστού τραγουδιού του Σπύρου Γραμμένου με τίτλο «Το όνομά μου είν’ το δικό σου», του οποίου οι στίχοι διασκευάστηκαν από τις/τους μαθήτριες/-τές. Συντελεστές κάποια από τα μέλη του μουσικού σχήματος «11 & κάτι», το οποίο λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια στο λύκειο, πλαισιώνοντας τις σχολικές εκδηλώσεις, αλλά και συμμετέχοντας σε εξωσχολικά δρώμενα σε συνεργασία με πολλούς φορείς.

Πρόκειται για ένα τραγούδι – γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας που μεγαλώνει κακοποιητές όσο κατηγορεί τα θύματα για το τι φορούσαν, το που βρίσκονταν και το αν πρόσεχαν.

«Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ασχοληθήκαμε με τα δικαιώματα τηε γυναίκας και σήμερα το απόγευμα έχουμε μία εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί και επίσημα το τραγούδι.

Σκεφτήκαμε ότι θέλαμε ασχοληθούμε με τις γυναικοκτονίες καθώς ο αγώνας για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να συνεχιστεί. Προσωπικά μου αρέσει πολύ ο Σπύρος Γραμμένος και ειδικά το τραγούδι «Το όνομά μου είν' το δικό σου» οπότε ζητήσαμε την άδειά του να το διασκευάσουμε και μας την έδωσε. Στο ρυθμό αυτό λοιπόν γράψαμε κάποιους στίχους κοιτώντας όλες τις ιστορίες των γυναικών που δολοφονήθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα λόγω του ότι ήταν γυναίκες. Το τραγούδι γράφτηκε συνεργατικά.

Στη συνέχεια επικοινώνησα με μία φίλη εικονολήπτρια, την Στέλλα Μελιγκουνάκη, και την ενημέρωσα για το πρότζεκτ. Εκείνη ενθουσιάστηκε και δούλεψε χωρίς χρήματα. Κάναμε λίγες πρόβες με τα παιδιά και μπήκαμε στο στούντιο από όπου η Στέλλα πήρε και τα πλάνα που βλέπετε στο βίντεο», εξηγεί η Ξένια Περακάκη, υπεύθυνη καθηγήτρια του μουσικού σχήματος «11 & κάτι» που λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια στο 11ο λύκειο Ηρακλείου εμπλουτίζοντας με τις καλλιτεχνικές καταθέσεις του τις σχολικές εκδηλώσεις αλλά και εξωσχολικά δρώμενα σε συνεργασία με πολλούς φορείς.

Η πρωτοβουλία της ομάδας μάς γεμίζει ελπίδα για το μέλλον και φανερώνει πως η νέα γενιά όχι μόνο ονειρεύεται αλλά προσπαθεί να χτίσει έναν κόσμο απαλλαγμένο από τις παθογένειες που… σκοτώνουν:

«Αυτό είναι το νόημα του σχολείου. Δεν έχει σημασία μόνο να μάθουν τα παιδιά ένα μάθημα αλλά να φτιάξουμε πολίτες που σκέφτονται καλύτερα από εμάς και δραστηριοποιούνται για έναν καλύτερο κόσμο», καταλήγει η κ. Περακάκη.

Η ανάρτηση του Σπύρου Γραμμένου

Το μουσικό βίντεο των μαθητών ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και ο Σπύρος Γραμμένος, ο οποίος το συνόδευσε με στίχους από ένα άλλο τραγούδι του:

«…και περιμένω να 'ρθει κάποιος•

Ένας που κλείνει τα δεκάξι

Αυτόν τον κόσμο να αλλάξει.

Η μεγαλύτερη στιγμή και η μεγαλύτερη συγκίνηση στα σαράντα δύο μου χρόνια».

Συμμετέχουν από το μουσικό σχήμα «11& κάτι»:

Τραγούδι: Αργυρή Κατεργιαννάκη, Κωνσταντίνα Δεμέτζου, Ελευθερία Δεμέτζου, Σοφία Χριστοδουλάκη, Μάνος Γραμματικάκης, Μενέλαος Ασκορδαλάκης

Ηλεκτρική κιθάρα: Άννα Παπαστεφανάκη

Μπάσο: Νικόλας Μπαλαντινάκης

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ξένια Περακάκη

Σκηνοθεσία-Εικονοληψία-Μοντάζ: Στέλλα Μελιγκουνάκη

Η ηχογράφηση και τα γυρίσματα έγιναν στο StudioVasmaris

Ηχοληψία-Μίξη ήχου: Βαγγέλης Αποστόλου

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Περισσότερες Ειδήσεις