Οι Ρώσοι λένε ότι θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι -Σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Σούμι (vid)

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σήμερα το πρωί σε πόλεις της Ουκρανίας.

Διέξοδος αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας
Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός, όπως έγινε πριν από μέρες, από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης. «Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται. Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο. Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Ζελένσκι: «Διάδρομοι αίματος»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι καυτηρίασε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την μέχρι τώρα αποτυχία ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων που επρόκειτο να επιτρέψουν την εκκένωση των Ουκρανών αμάχων που είχαν παγιδευτεί κάτω από τις βόμβες.

«Πολλά έχουν ειπωθεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Γίνονταν καθημερινά συζητήσεις για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τις πόλεις στις οποίες εισήλθε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους Ουκρανούς που παραμένουν για να υπερασπιστούν τις πόλεις μας, ακόμη και περικυκλωμένους (…) Αλλά ξέρω επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει πραγματικά να φύγουν. (…) Και ακούσαμε την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Όμως δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Αντί για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, έκαναν μόνο διαδρόμους αίματος. Μια οικογένεια σκοτώθηκε στο Ιρπίν. Ένας άντρας, μια γυναίκα και δύο παιδιά. Απλά στο δρόμο. Σαν σε σκοπευτική λέσχη, όταν απλώς προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη. Να ξεφύγουν. Ολόκληρη η οικογένεια. Πόσες πανομοιότυπες οικογένειες έχουν πεθάνει στην Ουκρανία! Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε», είπε, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Κατέστρεψαν αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία

Χθες οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική. Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χαρκίβ (Χάρκοβο), παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις