Το ρεκόρ όλων των εποχών αγγίζει η ακρίβεια στα καύσιμα (vid)

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Το ρεκόρ όλων των εποχών αγγίζει η ακρίβεια στα καύσιμα, καθώς η βενζίνη χτύπησε χθες κόκκινο με 1,837 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, επιστρέφοντας στο υψηλό του Αυγούστου του 2012, όταν η μέση πανελλαδική τιμή ήταν 1,838 ευρώ.

Οι απαισιόδοξοι, σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια που σαρώνει, αναφέρουν ότι πολύ σύντομα η τιμή στην βενζίνη μπορεί να φτάσει και τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα, ενώ στην περιφέρεια να αγγίζει ακόμη και τα 2,2 ευρώ το λίτρο.

Στην άλλη πλευρά του ενεργειακού κόστους, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, μπορεί να έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε αποδεκτά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με πέρυσι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 330% υψηλότερα, ενώ για το φυσικό αέριο κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, όσο διατηρείται το ψυχροπολεμικό κλίμα στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Άνοδος 330% στις τιμές του ρεύματος σε ένα χρόνο

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αν και έχουν υποχωρήσει παραμένουν σε επίπεδα ιδιαίτερα ψηλά. Στις αρχές του περασμένου μήνα εν ξεπέρασαν τα 200 ευρώ την κιλοβατώρα, αλλά στην συνέχεια έκαναν ένα τρελό ράλι αγγίζοντας τα 300 ευρώ.

Ο Ιανουάριος είχε μέση τιμή ρεύματος στην χονδρική τα 227,30 ευρώ. Η επίδοση αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ), κινείται στα επίπεδα του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ) αλλά είναι εντυπωσιακά υψηλότερη από αυτήν του Ιανουαρίου του 2021, που ήταν μόλις 52,52 ευρώ η κιλοβατώρα, έχοντας κάνει δηλαδή ένα άλμα σε 12 μήνες της τάξεως του 333%.

Η ακρίβεια που χτυπάει και το καλάθι της νοικοκυράς προκαλεί πολιτική σύγκρουση στη Βουλή.

 

 

 

Περισσότερες Ειδήσεις