Τι να προσέξω στην εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο στο οποίο η γυναίκα βάλετε από πολλές αλλαγές, είτε είναι σωματικές, είτε ορμονικές, είτε ψυχολογικές, όπου η κάθε μία γυναίκα τις διαχειρίζεται διαφορετικά. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την περίοδο είναι η διατροφή και ο λόγος είναι ότι η σωστή διατροφή βοηθάει να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως επίσης και ότι όταν και αν εμφανιστούν αυτά τα νοσήματα θα μπορέσει να τα διαχειριστεί πιο εύκολα.
Ας δούμε ποια είναι όμως τα χρόνια νοσήματα:
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Υπέρταση
- Δυσλιπιδαιμία
Τι θα πρέπει να κάνουμε:
- Κρατάμε το βάρος μας στα φυσιολογικά πλαίσια. Στην εμμηνόπαυση ο μεταβολισμός και η μυϊκή μας μάζα ελαττώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κιλά μας πιο γρήγορα, παρόλο που θα τρώτε το ίδιο με πριν. Οπότε κάνουμε 3-4 γεύματα την ημέρα, προσπαθούμε να ελέγχουμε το αίσθημα της πείνας και έχουμε ποικιλία τροφίμων στην διατροφή μας, αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές και τα γλυκά.
- Κρατάμε υγιή και γερά οστά λαμβάνοντας επαρκή ποσότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Συνήθως σε αυτή την περίοδο λαμβάνουμε και συμπληρώματα από ασβέστιο και βιταμίνης, γιατί έχοντας χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων , έχουμε μεγαλύτερη απώλεια ασβεστίου.
- Τέλος κάνουμε μία ήπια φυσική δραστηριότητα, προσθέτοντας και κάποιες ασκήσεις με βαράκια. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την μυϊκή μας μάζα.
Διατροφικές συμβουλές:
- Μειώνουμε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά ( κόκκινο κρέας, τηγανιτά, επεξεργασμένα κρέατα, μπισκότα και ζύμες)
- Αυξάνουμε την πρόσληψη καλών λιπαρών ( ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο και ξηροί καρποί )
- Τρώμε φρούτα ( φρέσκα ή αποξηραμένα χωρίς ζάχαρη σε ποικιλία χρωμάτων)
- Αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών ( προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη, κριθάρι. Αν όμως έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή αυξημένο σάκχαρο, οι ποσότητες των υδατανθράκων θα πρέπει να είναι περιορισμένες.
- Μειώνουμε το αλάτι και γενικά του νατρίου.
Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος