ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Η κατανάλωση κακάο για πρωινό και τα οφέλη του

Η κατανάλωση κακάο για πρωινό και τα οφέλη του

Το κακάο θεωρείται μια υπερτροφή, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που επηρεάζουν πολλές βιολογικές διαδικασίες. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος.

Η κατανάλωση κακάο για πρωινό προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία μας, όπου μερικά από αυτά είναι

  • Ενισχύει την ενέργεια του οργανισμού
  • Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και διάθεση
  • Προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία

Επίσης συνεισφέρει στον έλεγχο της πείνας, στην προώθηση της καύσης του λίπους και στην βελτίωση του μεταβολισμού.

Ας δούμε πιο αναλυτικά και άλλα οφέλη από την κατανάλωση κακάο για πρωινό

  • Ενίσχυση της ενέργειας και της συγκέντρωσης. Το κακάο περιέχει μαγνήσιο το οποίο βοηθάει στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση και την εγρήγορση για την εργασία ή τη γυμναστική
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την κακή “LDL” χοληστερόλη προστατεύοντας έτσι την καρδιά από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια
  • Ενισχύει την καλή διάθεση. Το κακάο περιέχει ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες
  • Ενισχύει τον μεταβολισμό. Η πρωινή κατανάλωση κακάο μπορεί να συμβάλλει στην καύση του λίπους και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Έχει αντιοξειδωτική προστασία. Το κακάο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπου προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες
  • Συμβάλλει στη διαχείρηση πείνας. Η κατανάλωση κακάο το πρωί μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση της πείνας και να μειώσει την συνολική πρόσληψη θερμιδών κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ενισχύει τη μνήμη. Οι φλαβονόλες που περιέχονται στο κακάο συμβάλλουν στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία κυρίως αυτή που σχετίζεται με το πέρας της ηλικίας
  • Μειώνει τις φλεγμονές. Το κακάο έχει την ικανότητα να μειώνει τις φλεγμονές, αναστέλλωντας τον νουκλεϊκό παράγοντα κΒ (4), έτσι συμβάλλει θετικά σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις

Μπορεί η κατανάλωση κακάο να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας;

Παρόλο που το κακάο περιέχει αρκετά οφέλη, μπορεί να υπάρξουν άτομα όπου η κατανάλωσή του να τα επηρεάσει ανητικά. Ποια είναι αυτά

  • Άτομα με ευασθησία στην καφεΐνη.Το κακάο περιέχει καφεΐνη η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αϋπνία, πονοκέφαλο ή ταχυκαρδία σε άτομα που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη
  • Άτομα με προβλήματα στο στομάχι. Το κακάο μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή τη γαστρίτιδα λόγω της αυξημένης οξύτητάς του
  • Άτομα με ευαισθησία στα οξαλικά οξέα. Η κατανάλωση κακάο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων των νεφρών
  • Άτομα με συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές. Το κακάο μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα αντικαταθλιπτικά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεσηλόγω της τυραμίνης που περιέχει

Πως μπορούμε να καταναλώσουμε το κακάο

Σαν ρόφημα: φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα κακάο με νερό ή γάλα και για μέγιστα οφέλη χρησιμοποιείστε σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

Στο γιαούρτι: προσθέστε τη σκόνη κακάο στο γιαούρτι για πιο σοκολατένια γεύση

Σε smoothies : ανακατέψτε τη σκόνη κακάο με το smoothie σας για περισσότερα αντιοξειδωτικά και γεύση

Στη μαύρη σοκολάτα: επωφελειθήτε από τα οφέλη του κακάο καταναλώνοντας  σοκολάτα με αυξημένη περιεκτικότητα σε κακάο (70%)

 

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις