Καιρός: Σε «κόκκινο συναγερμό» η χώρα για τα χιόνια – SMS από «112» και κλειστά σχολεία (vids)
Καιρός: Σε «κόκκινο συναγερμό» η χώρα για τα χιόνια – SMS από «112» και κλειστά σχολεία (vids)

Καιρός: Σε «κόκκινο συναγερμό» η χώρα για τα χιόνια – SMS από «112» και κλειστά σχολεία (vids)

Για καιρικές συνθήκες χειρότερες από την κακοκαιρία «Μήδεια» προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, και κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη κακοκαιρία των τελευταία 10 χρόνων. Πού έρχονται χιόνια, κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα και την Τρίτη στην Αττική.

Ηεπέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας, με αρκετούς δρόμους να είναι κλειστοί λόγω του χιονιού. Ο καιρός όμως αναμένεται να δείξει ακόμη περισσότερο τα δόντια του αύριο, Δευτέρα, με όλη τη χώρα να προβλέπεται πως θα «ντυθεί στα λευκά», ενώ αναμένεται να το στρώσει μέχρι και στο Σύνταγμα. Μάλιστα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (24/1) και την Τρίτη (25/1).

Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε το Reader με τον περιφερειάρχη Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να μην λειτουργήσει η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία σε όλο το λεκανοπέδιο, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» και του χιονιά που αναμένεται να πλήξει απόψε και κυρίως αύριο Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Ετσι λοιπόν, αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Δεν θα λειτουργήσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη την περιφέρεια, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με τους δημάρχους, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι διδακτικές ώρες δεν θα πάνε χαμένες και οι μαθητές θα κάνουν τηλεκπαίδευση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Μαζικά μηνύματα του 112 σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία

Με τα πρώτα προβλήματα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίς», στο επίκεντρο του χιονιά αναμένεται να μπει από το πρωί της Δευτέρας η ανατολική Στερεά Ελλάδα. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε μάλιστα το «112», προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις. Ειδικότερα το μήνυμα του «112» καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής (23/1) εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα του 112 σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις, καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων στο επίκεντρο του χιονιά βρίσκονται σήμερα η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, ενώ από αύριο Δευτέρα τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στην Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα του 112 προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις.

Μαρουσάκης: Αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει έρθει στη χώρα μας… φορτωμένη για τα καλά και αναμένεται να ρίξει πολύ χιόνι τις επόμενες ώρες, αρχής γενομένης από το βράδυ της Κυριακής, ενώ το… κυρίως πιάτο θα σερβιριστεί τη Δευτέρα, οπότε κι αναμένεται χιονόστρωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, σύμφωνα τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η χιονόπτωση θα είναι τέτοια, που ενδεχομένως θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες ακόμα και για την μετακίνηση στο κέντρο της πόλης!

Μάλιστα, όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Μέσα στη νύχτα αλλά κυρίως αύριο περνάμε στο πιο “βαρύ” κύμα αυτής της χιονο-κακοκαιρίας με πολλές περιοχές στο Αιγαίο ή και που βλέπουν προς αυτό να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού». Τόνισε, δε, πως: «Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και η Αττική όπου πολύ πιθανό να χρειαστούν αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε αρκετές περιοχές του νομού, πιθανόν και στο κέντρο της πόλης». Ο ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να φτάσουν του -20°C στα βόρεια της χώρας.

Αναλυτικά, η ανάρτησή του:

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Χιονοκαταιγίδες και χιονόστρωση στο Σύνταγμα

Για ένα σπάνιο φαινόμενο στην Αττική προειδοποιεί από την πλευρά του ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Όπως εξηγεί, τη Δευτέρα είναι πιθανό να δούμε χιονοκαταιγίδες, δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί). Ταυτόχρονα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει πυκνή χιονόπτωση τη Δευτέρα στα κεντρικά και βόρεια της Αττικής, αλλά και στα νότια, ενώ θεωρεί σίγουρο πως θα το στρώσει στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα, δείχνουν ότι είναι πιθανή και η χιονόστρωση που θα ξεπερνά τα 2 cm.

Πιο συγκεκριμένα:

Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%
Στο κέντρο της Αθήνας : 85%
Στα νότια προάστια : 55-60%
Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κλπ) : 35-40%

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ' ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

«Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν "κλειδώσει". Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες», καταλήγει ο κ. Καλλιάνος.

Χιονίζει ασταμάτητα στην Εύβοια – Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Παράλληλα, σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» κάνει αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες. Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκτός από τους Δήμους Καρύστου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου σχετικές αποφάσεις εξέδωσαν και οι Δήμοι Λίμνης- Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Χαλκιδέων σύμφωνα με τις οποίες θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αύριο Δευτέρα και την Τρίτη. Επίσης με απόφαση της και η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναστέλλει τη λειτουργία στους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές υποδομές του δήμου, ενώ αναμένονται αποφάσεις και από τους υπόλοιπους δημάρχους.

Στη Φθιώτιδα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θανάση Καρακάντζα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα και την Τρίτη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και του παγετού. Παράλληλα με απόφαση του ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αναστέλλει τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου και των υπολοίπων υποδομών για το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης.

Στη Βοιωτία ήδη ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων στους Δήμους Λιβαδειάς και Αλιάρτου-Θεσπιέων όπως και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας, ενώ είναι θέμα χρόνου η έκδοση σχετικών αποφάσεων και από τους υπόλοιπους δήμους. Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη Λαμία μέχρι και το Σχηματάρι έχει ήδη σημάνει συναγερμός και εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία φορτωμένα με αλάτι ώστε η οδός να παραμείνει ανοιχτή. Το κύριο βάρος αναμένεται να δοθεί στην περιοχή του Μαρτίνου, όπου αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες και παγετός, αλλά και στην περιοχή της Υλικής και των Θηβών, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ιδιαίτερα έντονα τα καιρικά φαινόμενα.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις