Ο Λευτέρης Αυγενάκης για την καταχώρηση του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ: «Είναι μια νίκη της Κρήτης και των ανθρώπων της»

Δήλωση π. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη για την καταχώρηση του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ.
«Η καταχώρηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη / Kriti» ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια μεγάλη στιγμή για τον τόπο μας. Είναι η αναγνώριση μιας συλλογικής προσπάθειας που είχε ως στόχο να προστατεύσει, να αναδείξει και να θωρακίσει την ποιότητα, την ταυτότητα και την παγκόσμια φήμη του κρητικού ελαιολάδου.
Πρόκειται για μια κατάκτηση στρατηγικής σημασίας για την Κρήτη, που ενισχύει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος μας, το καθιστά πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και διασφαλίζει την αυθεντικότητα και την παράδοση που κρύβει μέσα του. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια δικαίωση για τους παραγωγούς μας — τους ανθρώπους που συνεχίζουν να καλλιεργούν με μεράκι και γνώση τη γη μας, κόντρα σε αντιξοότητες.
Είχα την τιμή, ως Κρητικός βουλευτής και π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να συμβάλλω και εγώ ως όφειλα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η οποία δεν θα είχε καταστεί δυνατή χωρίς τη συμβολή πολλών ανθρώπων και φορέων που «έβαλαν πλάτη» από την πρώτη στιγμή. Η Περιφέρεια Κρήτης, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Ελαιολάδου Κρήτης, διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής Δημήτριος Λυδάκης και ο Καθηγητής Ελευθέριος Αλυσσανδράκης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), καθώς και στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, εργάστηκαν μεθοδικά και με πίστη στο στόχο.
Όλοι μαζί, με σχέδιο, επιμονή και πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας, υλοποιήσαμε μια δέσμευση. Δώσαμε στο κρητικό ελαιόλαδο το ισχυρότερο διαβατήριο ποιότητας: την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Από εδώ και πέρα, ανοίγονται νέοι ορίζοντες: για τους παραγωγούς, για τις εξαγωγές, για τη συνολική εικόνα της κρητικής διατροφής.
Η Κρήτη έχει τα εφόδια να πρωταγωνιστεί. Και το ελαιόλαδό της είναι πρεσβευτής ποιότητας, γεύσης και πολιτισμού. Η συνέχιση αυτής της πορείας απαιτεί ακόμη πιο δυναμική στρατηγική εξωστρέφειας, αυστηρή προστασία του ονόματος και της φήμης του προϊόντος, και διαρκή επένδυση στην καινοτομία και στην ποιότητα.
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν. Είναι μια νίκη της Κρήτης και των ανθρώπων της».

