Πόσο αντέχει το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο; Συμβουλές και οδηγίες
Οι γιορτές αφήνουν πίσω τους όχι μόνο όμορφες αναμνήσεις αλλά και… αρκετές μερίδες φαγητού.
Από γαλοπούλα μέχρι σουφλέ, το φαγητό που περισσεύει μπορεί να αποθηκευτεί για τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο διάστημα παραμένει ασφαλές και κατάλληλο για κατανάλωση.
Τι επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του φαγητού
Η διατήρηση του φαγητού εξαρτάται από:
- Το είδος του φαγητού.
- Τον τρόπο αποθήκευσης.
- Το χρόνο που πέρασε από το μαγείρεμα μέχρι να τοποθετηθεί στο ψυγείο.
Η Dr. Beth Czerwony, διαιτολόγος συνεργάτις της Cleveland Clinic, τονίζει ότι το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα. Συνιστά να αποθηκεύεται σε ρηχά δοχεία, ώστε να ψύχεται γρήγορα, και να αποφεύγεται η επαφή του με ωμά τρόφιμα, όπως κρέας ή θαλασσινά.
Θερμοκρασίες αποθήκευσης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προτείνει:
- Ψυγείο: 4,4°C ή χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Κατάψυξη: -17,8°C ή χαμηλότερη θερμοκρασία.
Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα φαγητού, καλό είναι να χωρίζεται σε μερίδες και να καταψύχεται για μεγαλύτερη διάρκεια διατήρησης.
Πόσες μέρες διατηρείται το φαγητό στο ψυγείο
Η διάρκεια ζωής των μαγειρεμένων φαγητών διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσης:
Τύπος φαγητού | Συντήρηση | Κατάψυξη |
Σούπες & μαγειρευτά | 3-4 ημέρες | 2-3 μήνες |
Βραστά αυγά | 1 εβδομάδα | Δεν καταψύχονται |
Σαλάτες με αυγό, κοτόπουλο, τόνο | 3-4 ημέρες | Δεν καταψύχονται |
Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά | 3-4 ημέρες | 2-6 μήνες |
Κοτομπουκιές/μπουρεκάκια | 3-4 ημέρες | 1-3 μήνες |
Σουφλέ με αυγά | 3-4 ημέρες | 2-3 μήνες |
Κις | 3-5 ημέρες | 2-3 μήνες |
Ψητές μπριζόλες & παϊδάκια | 3-5 ημέρες | 4-12 μήνες |
Λουκάνικα | 1 εβδομάδα | 1-2 μήνες |
Πίτσα | 3-4 ημέρες | 1-2 μήνες |
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση
- Γρήγορη ψύξη: Το φαγητό μπορεί να αποθηκευτεί ακόμη και ζεστό, αρκεί να είναι σε μικρές ποσότητες που ψύχονται γρήγορα.
- Τακτικός έλεγχος ψυγείου: Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο και η κατάψυξη λειτουργούν σωστά στις προτεινόμενες θερμοκρασίες.
- Αποθήκευση σε μερίδες: Διευκολύνετε την κατανάλωση και την απόψυξη χωρίζοντας το φαγητό σε μικρότερα δοχεία.
*με πληροφορίες από iatropedia.gr