Μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο βγήκε σε δημοπρασία για 1 εκατομμύριο δολάρια
Μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο βγήκε σε δημοπρασία για 1 εκατομμύριο δολάρια

Μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο βγήκε σε δημοπρασία για 1 εκατομμύριο δολάρια

Όταν μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο πωλήθηκε για 120.000 δολάρια το 2019, προκλήθηκε σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησε μια παμπάλαια συζήτηση σχετικά με το νόημα της τέχνης.

Αλλά το viral δημιούργημα του καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, με τίτλο «Comedian», αυτήν την φορά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο σάλο.

Την Παρασκευή, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις «εκδόσεις» του έργου τέχνης θα βγει ξανά προς πώληση – αυτή τη φορά με εκτίμηση από 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Ο νικητής της δημοπρασίας θα λάβει για τα χρήματά που θα δώσει, ένα ρολό μονωτικής ταινίας και μία μπανάνα, καθώς και ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας και επίσημες οδηγίες για την εγκατάσταση του έργου.

banana-toixos.jpg

Ο οίκος Sotheby's επιβεβαίωσε ότι ούτε η ταινία ούτε η μπανάνα είναι «αληθινά».

«Το «Comedian» είναι ένα εννοιολογικό έργο τέχνης και τα πραγματικά υλικά του αντικαθίστανται κάθε φορά», δήλωσε εκπρόσωπος της δημοπρασίας μέσω e-mail.

Το πρωτότυπο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια μπανάνα που αγοράστηκε από ένα παντοπωλείο στο Μαϊάμι, αν και η γκαλερί δήλωσε ότι μπορεί να αντικατασταθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του καλλιτέχνη.

Ο κόσμος της τέχνης ήταν διχασμένος ως προς την αξία του έργου, αν και ορισμένοι κριτικοί το είδαν να έχει τις ρίζες του στην πλούσια παράδοση των εννοιολογικών έργων, τα οποία αμφισβητούν την αξία της ίδιας της τέχνης.

Τα γεγονότα πήραν απροσδόκητη τροπή όταν ο καλλιτέχνης performance David Datuna άρπαξε την μπανάνα από τον τοίχο, πριν την ξεφλουδίσει και την φάει μπροστά σε εκατοντάδες έκπληκτους επισκέπτες της έκθεσης.

Αργότερα υπερασπίστηκε την κίνησή του ως μια καλλιτεχνική παράσταση από μόνη της και όχι ως πράξη βανδαλισμού.

Η εγκατάσταση στο Μαϊάμι τελικά απομακρύνθηκε εν μέσω ανησυχιών για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και οι τρεις εκδόσεις πωλήθηκαν. Δύο αγοράστηκαν από ιδιώτες συλλέκτες για 120.000 δολάρια, ενώ η τρίτη αγοράστηκε για ένα υψηλότερο (αλλά μη ανακοινώσιμο) ποσό και αργότερα δωρήθηκε στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις