Χρηματοδότηση του αγωγού Αποσελέμη για την ολοκληρωμένη ύδρευση του Μεραμπέλλου
Χρηματοδότηση του αγωγού Αποσελέμη για την ολοκληρωμένη ύδρευση του Μεραμπέλλου

Χρηματοδότηση του αγωγού Αποσελέμη για την ολοκληρωμένη ύδρευση του Μεραμπέλλου

Ένα ακόμη έργο ζωτικής σημασίας για το νομό Λασιθίου και την Ανατολική Κρήτη ευρύτερα δρομολογεί η κυβέρνηση με την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων “Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή” πρόκληση που καλεί τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης να υποβάλει την πρόταση του έργου «Ύδρευση Ηρακλείου & Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη – Έργα επέκτασης του υδραγωγείου.

Η πρόσκληση υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγρ/των ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ κ. Γεώργιο Ζερβό ενώ το έργο προϋπολογισμού 29 εκατ ευρώ (με ΦΠΑ) αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27 και συγκεκριμένα στη Δράση: 5.5.62.3: Μεταφερόμενα Έργα Ύδρευσης για την αντιμετώπιση θεμάτων λειψυδρίας.

Η εξέλιξη αυτή θέτει, ύστερα από πολύ καιρό, σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα σε όλο το Μεραμπέλλο, αναπληρώνοντας τα κενά που υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Αποσελέμη, που αφορούν το Ν. Λασιθίου. Συγκεκριμένα πρόκειται για δίκτυα, αντλιοστάσια και δεξαμενές υδροδότησης των περιοχών Σίσι, Μίλατος, χωριά Πάνω Μεραμβέλου, Ελούντα, Πλάκα και συγχρόνως Λακώνια, Κριτσά.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Ν. Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε για την εξέλιξη ότι πως “μια ακόμα κυβερνητική δέσμευση του περασμένου Ιουνίου, για την μεταφορά του έργου σε νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο και συγκεκριμένα στο Ταμείο Συνοχής, γίνεται πράξη ικανοποιώντας ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα του Λασιθίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που τα σημάδια των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανή. Η υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας, είναι στρατηγικός στόχος, τον οποίο η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υπηρετεί σταθερά, έχοντας εντάξει μεγάλα έργα του τομέα άρδευσης και ύδρευσης στο Λασίθι”.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πλακιωτάκης είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ , ΤΣ & ΕΚΤ Γεώργιο Ζερβό τον οποίο ευχαρίστησε για την θετική έκβαση της εκκρεμότητας που υπήρχε με την ολοκλήρωση των έργων του Αποσελέμη προς το Ν. Λασιθίου.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις