Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν για μεταναστευτικό - Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο στην Άγκυρα
Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν για μεταναστευτικό - Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο στην Άγκυρα

Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν για μεταναστευτικό – Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν σε μεγαλύτερη συνεργασία για τα κυκλώματα διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος και διήρκησε μισή ώρα, με τους δύο ηγέτες να συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Μπροστά στις κάμερες και στους φακούς των δημοσιογράφων οι δύο ηγέτες εμφανίστηκε με χαμόγελα.

Κατά τη χειραψία τους με την οποία ξεκίνησε η συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Ερντογάν «Τι κάνεις;». «Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου» είπε χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης.

Πρώτος στόχος της συνάντησης ήταν η επιβεβαίωση των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες έκαναν μια σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό και οι περιφερειακές εξελίξεις με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση-έκπληξη χαρακτηρίζουν τη συνάντηση τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς η Άγκυρα δεν την είχε συμπεριελάβει στο πρόγραμμά της.

Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό, το οποίο ήταν το μεγάλο «αγκάθι» της συνάντησης, ιδιαίτερα μετά την εμπρηστική ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την ομιλία μίλησε για διχοτόμηση της Κύπρου.

Είχε προηγηθεί η εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρόεδρος ούτε λίγο ούτε πολύ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ απέτυχε να εκπληρώσει την ιδρυτική του αποστολή.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας «άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο»

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας «άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο»

«41.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, έχασαν βάναυσα τη ζωή τους. Παρομοίως, σχεδόν 100.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηροι. 172 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να κάνουν το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.Περισσότερα από 17.000 παιδιά έγιναν στόχοι ισραηλινών σφαιρών και βομβών», σχολίασε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, όπως είχαν άλλωστε προαναγγείλει τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Κύπρο όπου για ακόμη μια φορά κάλεσε διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».

Τόνισε, δε, πως θα πρέπει να μπει τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων επαναλαμβάνοντας τα περί λύσης δύο κρατών.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις