«Δεν έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ!» – Καταγγελία για τη Μονή Τοπλού και τους απλήρωτους εργαζομένους και παραγωγούς
«Δεν έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ!» – Καταγγελία για τη Μονή Τοπλού και τους απλήρωτους εργαζομένους και παραγωγούς

«Δεν έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ!» – Καταγγελία για τη Μονή Τοπλού και τους απλήρωτους εργαζομένους και παραγωγούς

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στην Επίκαιρη Ερώτηση προς την κυβέρνηση, καταγγέλλει τις αντεργατικές πρακτικές της Μονής Τοπλού και της εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ», οι οποίες εκμεταλλεύονται το νομοθετικό πλαίσιο για να αποφύγουν την πληρωμή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους και παραγωγούς ελαιολάδου.

Η εταιρεία δεν έχει καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που οφείλει σε ελαιοπαραγωγούς για την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023, παρότι η πώληση του ελαιολάδου έχει ολοκληρωθεί.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, απέφυγε να λάβει ουσιαστική θέση, δηλώνοντας αναρμόδιος για ιδιωτικές υποθέσεις και καλύπτοντας, σύμφωνα με τον Συντυχάκη, την ασυδοσία της Μονής Τοπλού.

Η κυβέρνηση, όπως τονίζεται, δεν δείχνει πρόθεση να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων και των παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους λόγω του ισχύοντος πτωχευτικού κώδικα που δίνει προτεραιότητα στις τράπεζες και το Δημόσιο.

Ο Μανώλης Συντυχάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλύπτει τις πρακτικές της Μονής και της εταιρείας, ζητώντας άμεση παρέμβαση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί, ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πλήρη κάλυψη στη Μονή Τοπλού και στην εταιρεία της, «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ», η οποία αξιοποιώντας το αντιλαϊκό – αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων, δεν καταβάλλει δεδουλευμένους μισθούς σε εργαζομένους της και παραγωγούς ελαιολάδου, παρείχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Είχε, μάλιστα, προηγηθεί ανάλογη Ερώτηση του Κόμματος και προς το υπουργείο Εργασίας.

Η εταιρεία, εκτός των απλήρωτων εργαζομένων, δεν έχει εξοφλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που οφείλει σε δεκάδες βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Σητείας για το ελαιόλαδο της ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023, του οποίου η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει εισπραχθεί από την εταιρεία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δώσει ανάλογα δείγματα γραφής και στο παρελθόν, το 2017, αντιδρώντας τότε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων με εκδικητικές απολύσεις, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κλπ. Επέστησε, ακόμα τον κίνδυνο, μετά το αίτημα για πτώχευση, να χάσουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί, γιατί με βάση τον τελευταίο πτωχευτικό κώδικα που έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες, το Δημόσιο και τελευταίοι οι εργαζόμενοι.

Στηλίτευσε την τακτική – κομπίνας που έχει εξαγριώσει τον κόσμο κι έχει στηθεί με την πλήρη ανοχή και στήριξη, τόσο των βουλευτών αυτών των κομμάτων όσο και των δημοτικών παρατάξεων, με αποκορύφωμα την άρνηση του δημάρχου να υιοθετήσει ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Αναρμόδιος σε υποθέσεις ιδιωτών, δηλαδή μεταξύ εργαζομένων κι εταιρείας, δήλωσε ο υφυπουργός καλύπτοντας πλήρως την ασυδοσία της Μονής Τοπλού. Αναλώθηκε σε ευχολόγια για γρήγορη λύση του προβλήματος, αποφεύγοντας όχι μόνο να πάρει συγκεκριμένη θέση, αλλά τελικά να ταυτιστεί με ανάλογη απάντηση της Μητρόπολης της περιοχής, συστήνοντας στους εργαζόμενους να καταφύγουν σε άλλους τρόπους για να πάρουν τα λεφτά τους και κατηγορώντας για λαϊκισμό, το ΚΚΕ, που διεκδικεί και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αρνείται να πάρει θέση, κάνοντας πλάτες στην κομπίνα», υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο Μανώλης Συντυχάκης, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν τα λεφτά τους, όπως και οι παραγωγοί για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις προετοιμασία της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου και σοδειάς.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις