Το κλασσικό καλοκαιράκι με τις φωτιές...
Το κλασσικό καλοκαιράκι με τις φωτιές...

Το κλασσικό καλοκαιράκι με τις φωτιές…

Και να που ήρθε πάλι η εποχή που η Ελλάδα ξαναζεί την «μεγάλη φωτιά», την κλασική φλόγα του καλοκαιριού.

Αν οι φωτιές δεν ήταν τόσο καταστροφικές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν θεατρική παράσταση που ανεβαίνει κάθε χρόνο, πάντα με τις ίδιες σκηνές και τον ίδιο καταιγιστικό διάλογο.

Μάλλον είναι η εποχή του χρόνου που η πολιτική σκηνή επιλέγει να «ξεχάσει» τις διακοπές της και να βάλει για λίγο το κοστούμι του πολεμιστή της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του ανήμπορου θεατή που προσπαθεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της με εντυπωσιακές κινήσεις επικοινωνίας, ενώ η αντιπολίτευση, σαν μασκοφόρος ήρωας, εκτοξεύει βέλη προς κάθε κατεύθυνση, πάντα με το σωστό timing για να κάνει αίσθηση στα media.

Στο μεταξύ, το 112, η τελευταία τεχνολογική καινοτομία που φαίνεται να επαναστατεί με τις φωτιές, έχει εξελιχθεί στην απόλυτη «σωτηρία» της χρονιάς. Ωστόσο, πόσο μπορεί να επαρκεί η άμεση ειδοποίηση για να σβήσει μια εθνική καταστροφή που έχει ρίζες δεκαετιών;

Το νέο «μοναδικό» νομοθέτημα απαιτεί, μεταξύ άλλων, να κόβονται τα δέντρα γύρω από τα σπίτια και να αλλάζουν οι στέγες αν είναι ξύλινες – γιατί όπως όλοι ξέρουμε, το να ζεις σε μια χώρα με συνεχείς πυρκαγιές είναι απλώς θέμα διακόσμησης. Το κόστος; Στην πραγματικότητα, μικρή λεπτομέρεια αν συγκριθεί με τις ετήσιες ανούσιες συζητήσεις της Βουλής που μετατρέπουν την καταστροφή σε ένα ακόμα show.

Στο κεφάλαιο της υπογειοποίησης των κολώνων της ΔΕΗ, η Ελλάδα φαντάζει σαν ένα κακόγουστο πανηγύρι τεχνολογικής αναρχίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν για το κόστος των 20 δισ. ευρώ, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς – αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα από το 2007, μάλλον το θέμα θα παραμείνει για άλλες δεκαετίες.

Ερώτηση για το κοινό: Πότε θα σταματήσει αυτή η παράσταση; Όταν τα μεγάλα προβλήματα θα γίνουν επιτέλους θέματα σοβαρής και ουσιαστικής συζήτησης ή όταν απλά θα είναι η επόμενη δραματική σκηνή; Στοιχηματίζω ότι η δεύτερη επιλογή είναι πάντα η πιο ασφαλής.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για την επόμενη πράξη του δράματος. Με άλλα λόγια, η σκηνή είναι έτοιμη για το νέο, μεγάλο καλοκαιρινό show της φωτιάς.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Παραπολιτικά - Τελευταία Νέα