Γιατί κάποιες βροντές τις ακούμε πιο δυνατά

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξήγησε τι συμβαίνει με τον δυνατό-ή και όχι τόσο δυνατό-κρότο από τις βροντές σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«ΟΙ ΒΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ – ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ

Όλοι οι κεραυνοί προκαλούν βροντή, όταν η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία του κεραυνού αναγκάζει τον περιβάλλοντα αέρα να συμπιεστεί , δημιουργώντας ένα κρουστικό κύμα το οποίο διαδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Εάν ο κεραυνός που προκάλεσε τη βροντή απέχει πολύ από τα αυτιά μας , ο ήχος που παράγεται έχει άφθονο χρόνο και χώρο για να εξαπλωθεί και να αναπηδήσει πάνω από αντικείμενα στον ουρανό και στο έδαφος. Αυτό κάνει τον κεραυνό εξ αποστάσεως να ακούγεται σαν ένα μακρύ, χαμηλό βουητό μέχρι να φτάσει στα αυτιά μας . Από την άλλη πλευρά, όταν ο κεραυνός δημιουργείται κοντά, ο ήχος φτάνει γρήγορα σε μας χωρίς να χάνεται.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη πιο δυνατός τύπος βροντής που μπορεί να συμβεί μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ονομάζεται «κεραυνός αναστροφής» και συμβαίνει όταν ένας κεραυνός χτυπά το έδαφος κάτω από μια αναστροφή θερμοκρασίας».

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις