Τουρισμός: Τι είναι το coolcation και πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Ενώ ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλές θερμοκρασίες, μια νέα τάση κάνει την εμφάνισή της. Οι τουρίστες αρχίζουν να προτιμούν για τις διακοπές τους πιο δροσερά μέρη όπως οι Σκανδιναβικές χώρες, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται coolcation.

Ο περασμένος Μάιος σηματοδότησε τον 12ο συνεχόμενο μήνα ρεκόρ θερμοκρασιών για τον πλανήτη, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι κατά 1,52 βαθμούς υψηλότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ήδη φέτος η Ελλάδα αναγκάστηκε να κλείσει την Ακρόπολη τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας για να προστατεύσει τους τουρίστες από τη θανατηφόρα ζέστη, σημειώνει το Bloomberg.

Άνοδο στα ταξίδια στην Σκανδιναβία

Οι παραθεριστές που αναζητούν ανάπαυλα από την αφόρητη ζέστη είναι πιθανό να ενισχύσουν την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Σκανδιναβίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προσθέσει 124 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιφερειακή οικονομία το 2023, μια αύξηση 6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος.

Οι σκανδιναβικές επιχειρήσεις που μίλησαν με το Bloomberg, από τουριστικούς πράκτορες μέχρι καταστήματα δώρων, προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι εξαιρετική. Η Σκανδιναβία περνά μια σημαντική στιγμή με αύξηση 27% στις κρατήσεις σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, λέει η Μίστι Μπέλες, εκπρόσωπος της Virtuoso, ενός δικτύου περίπου 20.000 συμβούλων πολυτελών ταξιδιών. Η Σουηδία, μόνο, έχει δει μια άνοδο 47%, λέει η ίδια. Η Ιταλία, αντίθετα, έχει άνοδο μόνο κατά 3%. Οι αναζητήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς Κοπεγχάγη, Μπέργκεν, Νορβηγία και Στοκχόλμη για το φετινό καλοκαίρι έχουν επίσης αυξηθεί κατά διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών KAYAK.

Μια έρευνα της VisitDenmark σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί είχαν βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα στις διακοπές τους πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κλείσουν ταξίδια σε άλλες εποχές του έτους ή πιο κοντά στην αναχώρηση, καθώς και ότι θα επιλέξουν άλλους προορισμούς ή ακόμη και ότι θα περιορίσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στο πάρκο ψυχαγωγίας Tivoli της Κοπεγχάγης, το οποίο άνοιξε το 1843 και διαθέτει ακόμη ένα ξύλινο τρενάκι του τρόμου, το προσωπικό λέει ότι έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στο συνηθισμένο μείγμα επισκεπτών από τη γειτονική Σουηδία ή τη Νορβηγία. Περισσότεροι επισκέπτες από τη νότια Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία παιρνούν τις πύλες του.

Στη Στοκχόλμη, οι ξένες γλώσσες ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα κύρια τουριστικά hotspots στα τέλη Ιουνίου. Άγγλοι, Ισπανοί, Γερμανοί και Γάλλοι συνομιλούσαν καθώς περπατούσαν στα στενά σοκάκια του παλαιότερου τμήματος της πόλης που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Έξω από το παλάτι, το σπίτι του Σουηδού μονάρχη, μια ομάδα Βραζιλιάνων εφήβων παρακολουθούσε μια παρέλαση της βασιλικής φρουράς με άλογα και μουσική, σημειώνει το Bloomberg.

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί το μοναδικό λόγο πίσω από την τουριστική άνοδο της Σκανδιναβίας. Η υποτίμηση του νομίσματος στη Νορβηγία και τη Σουηδία έχει κάνει τις χώρες αυτές πιο ελκυστικές για τους ξένους. Η περιοχή επωφελείται επίσης με πολλούς τρόπους από την άνοδο των μεταπανδημικών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο. Και η νότια Ευρώπη εξακολουθεί να προσελκύει περισσότερους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ακραίες θερμοκρασίες για το ανθρώπινο σώμα. Ο σχετιζόμενος με τη ζέστη θάνατος του διάσημου Βρετανού γιατρού Μάικλ Μόσλει στο ελληνικό νησί της Σύμης στις αρχές Ιουνίου έγινε θλιβερό πρωτοσέλιδο, αλλά οι τουρίστες συνεχίζουν να κατακλύζουν το αεροδρόμιο της Αθήνας.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Τουρισμός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις