Γεωργιάδης: «Έρχεται αυστηρή παρέμβαση για να καλυφθούν κενά σε νοσοκομεία νησιών»

Προς υπογραφή είναι δύο νέες αποφάσεις για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ και για τη νέα μορφή κινήτρων προς τους γιατρούς, ώστε να καλυφθούν κενά σε άγονες περιοχές της χώρας και νησιά. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην παρέμβασή του στο 28th Annual Economist Government Roundtable.

Σχετικά με το πρόβλημα των διαγωνισμών που καταλήγουν άγονοι, ο υπουργός Υγείας έφερε το παράδειγμα της Κω. «Είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν τη δημόσια υγεία». Ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μια νέα αυστηρή παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ώστε να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση που παρατηρείται, τονίζοντας ότι «το σύστημα υγείας είναι ένα πράγμα».

Στόχος είναι «το 2025 το ΕΣΥ να είναι ένα εντελώς διαφορετικό και βελτιωμένο σύστημα». Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας, είπε ότι ήδη καταγράφεται μείωση των δαπανών κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι, όταν καταγραφόταν αύξηση όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Έχει γίνει ο μεγαλύτερος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων. Με τις λιγότερες δυνατές δαπάνες έχουμε επιτύχει αύξηση της παραγωγικότητας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «και η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει πολύ καλά και δεν έχει ξεφύγει το 2024». Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει διαφάνεια στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και πως «είναι ήδη εμφανής στην αγορά η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Υγείας να περιοριστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα». Τέλος, τόνισε ότι λόγω του Ταμείου Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας κατάφερε να θέσει σε προτεραιότητα την πρόληψη στο γενικό πληθυσμό.

Από την πλευρά του ο Adrian Van den Hoven, γενικός διευθυντής της Medicines for Europe επισήμανε το ρόλο που διαδραματίζει πλέον η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι το 70% των συνταγών είναι γενόσημα, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική αγγίζει το 89%. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε ότι από τα 300 φάρμακα που θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης, το 66% είναι γενόσημα. Όπως επισήμανε, είναι σημαντική η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και στη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, είναι μία χώρα από τις σημαντικότερες στην παραγωγή γενόσημων στην Ευρώπη. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό τόνισε, καθώς η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη με στόχο πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα είναι το ζητούμενο στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για ένα άλλο μοντέλο για το φάρμακο στην Ευρώπη. Μίλησε για το επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης στη χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει με γρήγορα βήματα να καλυφθεί και τόνισε ότι ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων και διασφάλιση των πολιτών όσον αφορά την θεραπευτική τους κάλυψη. Επίσης, υπενθύμισε ότι το 10% της εργοστασιακής παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη γίνεται στη χώρα μας και έκανε λόγο για 1,23 δισ. επενδύσεις, αλλά και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώση, που είναι μονόδρομος για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα