Ανατροπή με τις συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν διπλάσια αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πληρωμές με αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ για χιλιάδες συνταξιούχους για το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ αναμένεται εντός του θέρους η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου η οποία αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ένα πακέτο αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων, που αφορά περίπου 12.000 συνταξιούχους από Ταμεία τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ (Εθνικής, Ολυμπιακής, Ιονικής, ΟΤΕ), έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ εντός του Ιουλίου.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ τα αναδρομικά ποσά από τους εκκρεμείς επανυπολογισμούς των συντάξεων ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των αναδρομικών σε επανυπολογισμένες συντάξεις ΔΕΚΟ – τραπεζών τα ποσά φτάνουν και στις 20.000 ευρώ.

Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 50.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν επανυπολογιστεί, αλλά είναι με λάθος ποσά και οι επανυπολογισμοί επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση. Τονίζεται ότι η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο έχει ολοκληρωθεί για μεγάλο πλήθος συνταξιούχων.

Αναλυτικά, τον Νοέμβριο 2023 ολοκληρώθηκε η διόρθωση του τακτικού υπολογισμού για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων πρώην εργαζομένων στην τέως Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίοι ανάλογα με την ειδικότητά τους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία τον Μάρτιο 2024 καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά του ορθού επανυπολογισμού.

Εκκρεμεί καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας. Τον Απρίλιο 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά, κατόπιν ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του τέως ΗΣΑΠ.

Τον Μάιο 2024 έγινε καταβολή αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ και τον Ιούνιο 2024 για τους συνταξιούχους του τέως ΤΑΠΙΛΤ.

Για τους συνταξιούχους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού τον Απρίλιο 2024 και τον Μάιο 2024, για τον χρόνο ασφάλισης για τον οποίο κατέβαλαν υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τον Ιούνιο 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ με ποσό που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 607 ευρώ.

Εκκρεμεί καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί από τον τέως φορέα με φυσικό φάκελο. Παράλληλα βρίσκεται σε στάδιο ελέγχου ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων της τέως ΤΣΠ-ΕΤΕ και θα δρομολογηθεί πληρωμή μέρους του συνόλου των συνταξιούχων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Από δώρα και επιδόματα Την ίδια ώρα, αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους με ποσά έως 4.000 ευρώ – που αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018 – θα δοθούν στην περίπτωση που από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) εκδοθεί θετική απόφαση για τους απόμαχους της δουλειάς.

Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ έγινε στις 17 Απριλίου 2024 και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ συνέστησε ομάδα εργασίας, τη Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, με αντικείμενο τη διαχείριση και διεκπεραίωση κάθε είδους νέων και εκκρεμών αγωγών των συνταξιούχων ασφαλισμένων του συνόλου των πρώην Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, Τραπεζών κ.λπ.), που κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια και αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Εργο της Ομάδας Εργασίας θα είναι η παροχή απόψεων επί των αγωγών των συνταξιούχων ασφαλισμένων του συνόλου των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΠΟΤΕ, Τραπεζών κ.λπ., οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ), που κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια και που αφορούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι αγωγές που αφορούν μνημονιακές κρατήσεις θα υπογράφονται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ οι αγωγές που αφορούν επανυπολογισμό συντάξεων σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016 θα υπογράφονται από τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κύριες Ειδήσεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις