Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές με voucher για 300.000 δικαιούχους από την 1η Ιουλίου

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ξεκινάει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025, καθώς οι δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους διανυκτέρευση από την πρώτη κιόλας ημέρα του μήνα. Οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όσοι είδαν το όνομα τους στους τελικούς πίνακες της ΔΥΠΑ και «κέρδισαν» την επιδότηση μπορούν να ξεκινήσουν τις οικονομικές τους διακοπές άμεσα αξιοποιώντας το voucher που έλαβαν.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ενώ ακόμα περισσότερες μέρες θα μπορούν να κάνουν διακοπές, όσοι επιλέξουν να μείνουν σε:

Μυτιλήνη, Χίο, Λέρο, Κω και στον νομό Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
Σάμο και Νότια Εύβοια, στους δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.
Ποιοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές
Με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή ή αλλιώς δωρεάν θα κάνουν διακοπές όσοι επιλέξουν να μείνουν σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν και στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν. Μάλιστα, από φέτος σε αυτή την κατηγορία προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα (από 11/04/2025 έως 27/04/2025).

Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους από την 1η Ιουλίου 2024 και για τους επόμενους 12 μήνες έως το καλοκαίρι του 2025.

Παράλληλα, πέρα από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια και τις τιμές επιδότησης με ένα κλικ εδώ

Πώς θα κάνετε την κράτηση

Ο δικαιούχος διαλέγει προορισμό και κατάλυμμα
Στη συνέχεια ο δικαιούχος πραγματοποιεί κράτηση τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά στο κατάλυμμα της επιλογής του.
Κατά την άφιξή του στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν ηλεκτρονικά τις Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού του δικαιούχου και των ωφελουμένων μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.
Επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Αξίζει να σημειωθεί πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι:

εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού
προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων,
επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.
Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.

Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο
Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ, η παράβαση των όρων του προγράμματος από τους δικαιούχους και τους παρόχους, εκτός της διακοπής της επιδότησης, μπορεί να επιφέρει τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει, ή την επιβολή προστίμου, ως εξής:

Για δικαιούχους: από το διπλάσιο της συνολικής αξίας των επιταγών του δικαιούχου/ωφελουμένων που έχει στην κατοχή του έως 500€.

Για παρόχους: από το δεκαπλάσιο της συνολικής αξίας κάθε επιταγής για την οποία σημειώνεται παράβαση και έως 10.000€.

Στην περίπτωση που η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού – Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης δεν συσχετίζεται τοπικά ή και χρονικά με την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ. 10 της παρούσας, ο δικαιούχος οφείλει να επιστρέψει στην ΔΥΠΑ το ποσό της επιδότησης που καταβάλλεται στον Πάροχο Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων, με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Τουρισμός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις