Στο πόδι η Πολιτική Προστασία στην Κρήτη με φόντο το φαινόμενο «Hot – Dry – Windy» – Πότε μπορεί να επηρεαστεί το νησί

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία από το «εκρηκτικό» για την εκδήλωση πυρκαγιών «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για το φαινόμενο «Hot – Dry – Windy» που το καλοκαίρι του 2023 οδήγησε στην εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών της Ρόδου αλλά και των περιοχών της Αττικής και της Βοιωτίας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει από σήμερα (18/6) έως και την Παρασκευή (21/6) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στην Κρήτη ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας, όπως είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Τσαπάκος, βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά και κυρίως το ενδεχόμενο πυρκαγιών, λόγω του επικίνδυνου «μείγματος» ζέστης, ξηρασίας και ανέμων.

Έρχεται το «Κιράζ Μελτέμ»

Σε ανάρτηση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά αναφέρεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο «Κιράζ Μελτέμ».

Όπως εξηγεί ο ίδιος «οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις «επιθέσεις» των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

Πώς θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών

Ειδικότερα, την Τρίτη 18.06.2024:

Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Μυτιλήνη, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.
Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).

Για την Τετάρτη 19.06.2024:

Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.

Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Μυτιλήνη.

Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή flashnews.gr
Κρήτη - Τελευταία Νέα