Φωτιές, πλημμύρες και φονικός καύσωνας σαρώνουν την Ευρώπη

Η Νότια Ευρώπη έχει πληγεί από θερμοκρασίες ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, που απειλούν να πυροδοτήσουν περισσότερες πυρκαγιές μεγιστοποιώντας τον κίνδυνο ασθενειών και θανάτου που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ενώ η Τουρκία και η Κύπρος έχουν πληγεί από έναν πρωτοφανή για την εποχή καύσωνα, σε πολλές περιοχές της Ισπανίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ. Η Τουρκία ειδικότερα έχει πληγεί από ένα σαρωτικό κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να είναι κατά 8 με 12 βαθμούς πάνω από τα εποχιακά πρότυπα όλη την εβδομάδα.

Οι δυτικές και νότιες ακτές της μεσογειακής χώρας βιώνουν ήδη υπερβολική ζέστη και το θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει. Το κύμα καύσωνα αναμένεται να ταλαιπωρήσει περισσότερο το Αιγαίο και κάποιοι φοβούνται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές.

Ένα παραθεριστικό χωριό στο θέρετρο Όλυμπος στην Kumluca της Αττάλειας – όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Παρασκευή – έχει ήδη υποκύψει στις φλόγες. Τα περισσότερα ξύλινα σπίτια κάηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Στην Κύπρο, ένας δεύτερος ηλικιωμένος πέθανε από θερμοπληξία, καθώς ένας εβδομαδιαίος καύσωνας έφερε θερμοκρασίες ρεκόρ στην περιοχή. Μια 84χρονη γυναίκα πέθανε μια μέρα μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου. Πρόσθεσε ότι τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται επίσης σε σοβαρή κατάσταση καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην επαρχία Πάφου της Κύπρου, ανατολικά της κοινότητας Γιόλου, και εξαπλώθηκε γρήγορα μέσα από ξερά χόρτα, χαμηλή άγρια ​​βλάστηση και δέντρα. Τρία χωριά εκκενώθηκαν, ενώ άλλα έχουν τεθεί σε συναγερμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, η φωτιά έχει απειλήσει σπίτια στο κοντινό χωριό Ψάθη. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε βοήθεια από την Ιορδανία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς βρέθηκε στη γειτονική χώρα για προγραμματισμένη κρατική επίσκεψη με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με πηγές, ο αρχηγός του κράτους της Ιορδανίας έχει παραγγείλει επιπλέον αεροσκάφη για να βοηθήσουν την Κύπρο στις προσπάθειες κατάσβεσης. Αναμένεται να φτάσουν και δύο αεροσκάφη από την Ελλάδα για να συνδράμουν στην επιχείρηση. Οι καλλιέργειες των αγροτών υπέστησαν ζημιές μετά από καταρρακτώδεις βροχές.

Στη Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση για βροχή και αναμένονταν 25 λίτρα βροχόπτωσης. Την Τρίτη, πάνω από 50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο συσσωρεύτηκαν σε μία ώρα σε περιοχές των βορειοδυτικών. Η Καλασπάρα και το Αλτιπλάνο ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Οι αγρότες επιβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει σημαντικές ζημιές σε δέντρα, καλλιέργειες και υποδομές. Τα φρούτα που ωριμάζουν αργά έχουν επηρεαστεί περισσότερο. «Οι ελιές έχουν πεταχθεί όλες, όπως και τα λαχανικά που φυτεύτηκαν εκεί. Έχουν καταστραφεί τα πάντα», είπε ένας αγρότης.

Η δήμαρχος της Καλασπάρρα, Τερέζα Γκαρσία, είπε ότι «χάθηκαν πολλά κιλά φρούτων, περισσότερα από 15.000 εκτάρια που επλήγησαν μεταξύ των πόλεων Σιέσα και Καλασπάρα». Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε πολλές περιοχές του ισπανικού νησιού Μαγιόρκα.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν πλημμύρες στο αεροδρόμιο του νησιού στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, καθηλώνοντας αρκετές πτήσεις. Πλάνα έδειξαν λακκούβες μέσα στο κτήριο ενώ δρόμοι πλημμύρισαν έξω από το αεροδρόμιο. Η ισχυρή βροχόπτωση έχει πλέον σταματήσει και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές απώλειες. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις Βαλεαρίδες Νήσους έχουν σπάσει ρεκόρ, με έως και 53 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο να πέφτουν στο αεροδρόμιο της Πάλμα.

Σε όλη την Ευρώπη, οι θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία 20 χρόνια, με την περυσινή χρονιά να έχει σημειωθεί αύξηση του ρεκόρ στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις