Τιμολόγια ρεύματος: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της μεγαβατώρας

Στα 92,6 ευρώ τη μεγαβατώρα βρίσκεται σήμερα Δευτέρα η μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας όταν τον Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Απρίλιο στα 60,11 ευρώ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου και η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την μείωση των ΑΠΕ αλλά και την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων, οδηγούν σε ανοδική πορεία τις τιμές με τη χονδρεμπορική σήμερα να έχει εκτιναχθεί στα 96,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 24,64%.

Η υψηλότερη τιμή έφτασε στα 173,78 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η χαμηλότερη στα 61,51 ευρώ. Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έφτασε στο 38,19% έναντι 32% του φυσικού αερίου. Στο 19,25% ήταν οι εισαγωγές, ενώ τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν με ποσοστό 6%.

Για το γεγονός ότι οι τιμές λιανικής ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά όλη την καλοκαιρινή περίοδο έχουν προϊδεάσει τόσο η αγορά όσο και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι ενδέχεται να έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Και προκρίνοντας ως λύση τη μετακίνηση των καταναλωτών σε σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο.

Σταθερά τιμολόγια
Ηδη οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από τα πράσινα με τις αυξήσεις που σε κάποιους παρόχους έφτασαν στο 65%.

Και ακόμη αν συνυπολογιστεί το κόστος του παγίου που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοντά στα 10 ευρώ τον μήνα, το μπλε τιμολόγιο παραμένει μια ελκυστική επιλογή αυτήν την περίοδο.

Η αλλαγή τιμολογίου είναι άλλωστε μια εύκολη διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου ψηφιακά χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να μεταβεί σε κατάστημα. Και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχει το δικαίωμα υπαναχώρησης από την επιλογή που θα κάνει εντός 14 ημερών χωρίς καμία συνέπεια.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν τις χονδρεμπορικές τιμές να αποκλιμακώνονται το φθινόπωρο λόγω υψηλής παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μείωσης της ζήτησης λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών, μπορεί τα μπλε τιμολόγια που σήμερα εμφανίζονται πιο ανταγωνιστικά από τα περισσότερα πράσινα, να είναι ακριβότερα ωστόσο οι καταναλωτές που θα κάνουν τώρα τη μετακίνηση θα είναι ωφελημένοι ενώ αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε πρόωρη αποχώρηση η ρήτρα που θα καταβάλλουν βαίνει μειούμενη όσο προχωρούν οι μήνες παραμονής στο ίδιο συμβόλαιο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις