Πόθεν Έσχες: Προς τρίμηνη παράταση ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων

Νέα, πιθανά τρίμηνη παράταση, αναμένεται να δοθεί για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) και οικονομικών συμφερόντων.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εκπνέει κανονικά την 30ή Ιουνίου 2024.

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή 30/6/2024, εκπνέει και η προθεσμία των αρχικά υπόχρεων υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες (όσων δηλαδή για πρώτη φορά πρέπει να καταθέσουν δηλώσεις).

Πάντως, η πλατφόρμα για τους αρχικά υπόχρεους παραμένει ανοικτή έως τις 30 Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε περίπτωση που δοθεί νέα παράταση για τους υπόχρεους υποβολής Πόθεν Έσχες, αυτή καταλαμβάνει και όσους είναι αρχικά υπόχρεοι.

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν Πόθεν Έσχες

 • Τα μέλη της κυβέρνησης, οι υφυπουργοί, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων
 • Γενικοί και ειδικοί γραμματείς Βουλής και Γενικής Κυβέρνησης, υπηρεσιακοί γραμματείς και υποστηρικτικό πολιτικό προσωπικό
 • Όλοι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Οι γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων, αντιπεριφερειάρχες, προέδροι και τα μέλη των περιφερειακών συμβουλίων, προϊσταμένοι των γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων των περιφερειών, καθώς και οι προϊσταμένοι και οι υπάλληλοι των οργανικών μονάδων
 • Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί
 • Μέλη Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
 • Συμβολαιογράφοι
 • Διοικητές, υποδιοικητές και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και των πιστωτικών ιδρυμάτων
 • Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων
 • Αστυνομικοί
 • Δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες, διαχειριστές Μέσων Ενημέρωσης

Τα στοιχεία των συζύγων

Οι υπόχρεοι απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή «Γνωστοποίηση στοιχείων συζύγου/ΜΣΣ» ΕΔΩ, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους, ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων συζύγου/ΜΣΣ στην εφαρμογή, είναι τρεις ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της μηνιαίας κατάστασης των υπόχρεων.

Τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Παράλληλα, τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ο υπόχρεος επιβαρύνεται με παράβολο για την υποβολή της οφειλόμενης ΔΠΚ.

Για την εκπρόθεσμη υποβολή, προβλέπεται πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους από 100 ευρώ έως 800 ευρώ, ανάλογα τις ημέρες καθυστέρησης και το αρμόδιο όργανο ελέγχου.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής ως και 30 ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας η δήλωση γίνεται δεκτή από το σύστημα μόνο μετά από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου 200 ευρώ. Μετά την πάροδο των 30 ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου 800 ευρώ.

Ωστόσο, εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της δήλωσης αυτής εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις