Τιμολόγια ρεύματος: Έως 30% οι αυξήσεις τον Ιούνιο – Για ποιο λόγο δεν μειώνονται οι χρεώσεις

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος, μίλησε για αυξήσεις έως 30% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο.

Οι ανατιμήσεις αφορούν «τα τιμολόγια στα οποία η τιμή του ρεύματος καθορίζεται μέσα στο μήνα. Αυτά είναι όλα, πλην των μπλε τιμολογίων που όποιος έχει ήδη κλείσει τιμή στο μπλε τιμολόγιο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν θα επηρεαστεί» δήλωσε ο κ. Πάνος.

«Από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι οι αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια θα είναι από 12% και πάνω, μπορεί να φτάσουμε και το 25 % – 30%» σχολίασε ο ενεργειακός επιθεωρητής τονίζοντας ότι στην άνοδο της τιμής συντελεί η μείωση της χρήσης λιγνίτη και η μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ.

Γιατί δεν μειώνονται οι χρεώσεις
Σχολιάζοντας γιατί δεν μειώνονται οι τιμές παρότι στην Ελλάδα έχουμε πλέον επενδύσει στις ΑΠΕ, επισήμανε ότι «τα φωτοβολταϊκά πάρκα πολλές φορές κόβουν την παραγωγή τους για να αντέξει το σύστημα». Και αυτό, όπως είπε, συμβαίνει γιατί δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που παράγεται τόσο πολύ από τις ανανεώσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αφού ο λιγνίτης φεύγει από την εξίσωση λόγω του ότι είναι βλαβερή η χρήση του για το περιβάλλον, μπαίνει το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί αυτή τη χρονική στιγμή μια αύξηση» σημείωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Ερωτηθείς για το πότε η χρέωση του μειωμένου ρεύματος, του λεγόμενου νυχτερινού, θα μεταφερθεί το μεσημέρι απάντησε ότι «σκοπός είναι να μπει όμως τώρα όσο γίνεται πιο νωρίς για να μην πάει χαμένη η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά».

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές όσον αφορά τον κανονισμό πυροπροστασίας που αναφέρει ότι πρέπει να φτιάξουν τσιμεντένιο φράχτη, να βάλουν ειδικά κουφώματα και ειδική πόρτα προκειμένου, επισήμανε ότι το κόστος είναι μεγάλο και ο χρονικός περιορισμός για την υλοποίησή τους είναι ασφυκτικός.

«Δυστυχώς η υλοποίηση των μέτρων δεν είναι εφικτό να γίνει μέσα σε λίγες μέρες. Υπάρχουν περιπτώσεις που, βάσει μελέτης, πρέπει να μπουν σωληνώσεις για υδροδοτικό δίκτυο ή θα πρέπει ή θα πρέπει να γίνουν αντικαταστάσεις εύφλεκτων υλικών όπως ξύλινα κουφώματα. Κανονικά αυτό θέλει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν όλοι» ανέφερε ο ενεργειακός επιθεωρητής. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο οι Αρχές θα πρέπει να δώσουν μια νέα παράταση για την υλοποίηση των όσων πρέπει να γίνουν.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις